Byens Netværk
Se i browser


 
   
 


25. august 2022

Hvad skal der til for at være en forstad på forkant? Det spørger vi to af landets stadsarkitekter, Jesper Pagh fra Rødovre Kommune og Tina Saaby fra Gladsaxe Kommune om, når vi mødes til den tredje salon i rækken om landets stadsarkitekter. Vi spørger, hvad de to kommuner gør for at sikre kvalitet og bæredygtighed for fremtidens borgere. Hvad er på den bypolitiske agenda? Og hvordan sikrer man sig pladsen som en attraktiv forstad på forkant? Kom med til Byens Saloner: Forstæder på forkant, hvor Arkitektforeningens direktør Lars Autrup sidder klar i stolen med de skarpe spørgsmål. Der er mulighed for at deltage enten fysisk eller online. 

Du kan også være med online, når vi inviterer til Byen vågner: Byggeriets vej mod den nødvendige CO2-reduktion. Byggeriet står i dag for ca. 33% af vores nationale CO2-udledning, og viljen til at accelerere arbejdet for byggeriets grønne omstilling er stor. Men hvordan gør vi arbejdet med CO2-neutralitet konkret og operationelt for branchen, så vi sikrer, at vi når i mål? Hør eksperternes bud og bliv klogere på, hvordan vi finder de nødvendige løsninger og teknologier til at nå reduktionen - i tide og i fællesskab. 

Og så besøger vi Designmuseum Danmark i Bredgade, der er genåbnet efter en omfattende renovering af de historiske bygninger, sandstensudsmykninger og alle udstillings- og gæsteområder. Vi besøger museet sammen med det projektteam, der nænsomt har transformeret museets indre og ydre og bliver klogere på de processer, valg og greb, der har fremtidssikret museets vigtige arkitektur, håndværk og kulturarv.

Husk også, at vi i næste uge lægger vejen forbi Æbeløen i Aarhus, der er et prisbelønnet boligbyggeri i Aarhus’ historiske øgadekvarter, som bl.a. CEBRA står bag. Vi besøger tegnestuen, der har til huse et stenkast fra Æbleøen, og får derefter en rundvisning på projektet. Har du lyst til at komme med, er der også mulighed for gæstepladser ved henvendelse til Henriette.

Sidst men ikke mindst skal vi byde et stort velkommen til et nyt medlem, MELLEM ApS, der er stiftet af tidligere borgmester i Frederiksberg Kommune, Simon Aggesen. MELLEM rådgiver og skaber forbindelse mellem kommuner og private aktører, som ønsker at bidrage til et bæredygtigt bymiljø og et land i balance. Vi glæder os til videndeling på kommende arrangementer. 

Med venlig hilsen
Byens Netværk

 

 

Månedens profil

DAI har med en ny ejerkreds og et nyt forretningsben med fokus på projektudvikling styrket sine eksisterende kompetenceområder, som en af landets førende rådgivervirksomheder indenfor den almene boligsektor. Med de allerede stærke relationer i det almene boligmarked, kan vi hjælpe vores kunder med at se potentialet og udvikle projekterne i samarbejde med private aktører. Den nye projektudviklingsafdeling supporteres af DAIs rådgiverteams bestående af ingeniører, arkitekter, brandrådgivere og bygherrerådgivere. Læs mere i Månedens profil.


Byens Klumme

Byggestop i den almene boligsektor – er der en løsning på vej nu? 

Boligudspillet fra 2021 skal etablere 22.000 almene boliger og tredoble nybyggeriet i den almene sektor. Men hvordan indfrier vi det mål i lyset af den aktuelle opbremsning i almene boligprojekter? Lovpakken fra 9. juni kan være (en del af) løsningen, men hvilke andre modeller er der at trække på - og er det nok? Og hvorfor er udfordringen overhovedet så vigtig? Byens Klumme er skrevet af Henrik Meden, advokat i Poul Schmith/Kammeradvokaten.


Byens Stafet

Byens Stafet er medlemmernes stafet. Her kan du blive klogere på, hvem der også er med i dit netværk, og hvad de interesserer sig for i byen her og nu. Stafetten gives løbende videre til en person i netværket udvalgt af stafetholderen. Måske bliver du den næste!


Hvem har Stafetten?
Mette Thiberg, udviklingsdirektør i ALFA Development. Læs bl.a. Mettes svar på, hvordan ALFA arbejder for en nedbringelse af CO2 i byggeriet, og hvad der optager hende i byens og branchens udvikling. Læs med her.


Kommende arrangementer

Æbeløen i Aarhus’ historiske øgadekvarter​, 1. september
Det prisbelønnede boligprojekt Æbeløen er en moderne nyfortolkning af de velkendte huse i det historiske Øgade-kvarter i Aarhus som på én gang respekterer midtbyens arkitektoniske traditioner og tilbyder moderne boliger af høj kvalitet. 


Byen vågner: Byggeriets vej mod den nødvendige CO2-reduktion, 12. september
Byggeriet står for ca. 33% af vores nationale CO2-udledning, og viljen til at accelerere arbejdet for en grøn omstilling er stor. Men hvordan gør vi arbejdet med CO2-neutralitet konkret og operationelt for branchen, så vi sikrer, at vi når i mål i tide?


Frederiksberg Hospital - nyt bykvarter​, 14. september - venteliste
Når Frederiksberg Hospital lukker i 2026, skal området udvikles til et nyt bykvarter, der bygger på stedets historie og bevaringsværdige bygninger. Vi mødes med Frederiksberg Kommune på hospitalsgrunden og hører om visionerne.  

 


Byen Vinge​, 22. september
Vinge er et af Danmarks største byudviklingsprojekter. Sammen med Frederikssund Kommune får vi en rundvisning på området for den kommende by og hører om visionerne for Vinge samt arbejdet med strategisk byudvikling.


LilleSyd – bæredygtig bydel i Herfølge Vest, 28. september - få pladser
Vi besøger og hører om udvikling af en ny bydel i Herfølge Vest sammen med initiativtagerne Peter Aalbæk Jensen og Lise Palm. Den nye bydel skal baseres på bæredygtige principper og bestå af forskellige boligtyper, hvor alle bidrager til fællesskabet. Vi slutter af med at spise sammen i forsamlingshuset LilleSyd. 


Nedslag i Nordvest, 29. september
Tag med til Nordvest, hvor den lokale tegnestue LAARK på en gårur i deres nærmiljø vil dele deres tanker om den arkitektoniske og bydelsmæssige udvikling i området med fokus på nogle af de historiske og nutidige greb, som de ser tegner bydelen.  


Stedsans - et fremtidigt sanseligt og poetisk samfund?​, 12. oktober
Hvordan skaber vi steder og rum funderet i de sanselige og poetiske værdier? Vi besøger en meget unik og særegen lokation, hvor alt er struktureret med udgangspunkt i den poetiske væren. Men vi afslører ikke, hvor det er. Du skal blot være nysgerrig og have dine sanser åbne - og opleve ”stedsans” på en måde, du ikke tidligere har gjort. 


Stedsans - tanker, følelser og associationer i byens rum​, 13. oktober
I Jernbanebyen på Otto Busses Vej kaster vi et blik på det Copenhagen Architecture festival-aktuelle tema ”stedsans”. Hvilke tanker, følelser og associationer opstår i byens rum, og hvordan opdager vi dem? Vi mødes til morgenkaffe i Vesterbro Village Fælleshus til en oplevelsesanalyse i og af byens rum.  


Byens Saloner: Forstæder på forkant - med stadsarkitekterne Jesper Pagh og Tina Saaby, 13. oktober
Kom med til den tredje salon i serien om landets stadsarkitekter. Vi zoomer ind på Rødvore og Gladsaxe og spørger, hvad der skal til for at sikre sin position som en attraktiv og konkurrencedygtig forstad. 


Renovering af Designmuseum Danmark, 26. oktober
Designmuseum Danmark i Bredgade er genåbnet efter en omfattende renovering af de historiske bygninger, sandstensudsmykninger og alle udstillings- og gæsteområder. Vi besøger museet sammen med det projektteam, der nænsomt har transformeret museets indre og ydre.


Afholdte arrangementer

Telehuset på Borups Allé
 Fotoreportage


Østre Landsret
 Fotoreportage


Byens Podcast

Byens Podcast: Kan kontorfolk og hjemløse dele bydel?
Hvad sker der med det sociale, når kapitalen rykker ind? Byens Podcast har spurgt en række af Sydhavnskvarterets aktører om, hvad de gør for at sikre bydelens sociale bæredygtighed. Lyt med her.


Byens Podcast - lytter du til byen?
Med Byens Podcast kan du følge byens og branchens udvikling, når vi sætter fokus på temaer og tendenser, der optager byggebranchen her og nu. Podcasten tager temperaturen på samarbejdet mellem byggeriets parter og undersøger, hvad det er for en verden, vi bygger til. Find alle vores Byens Podcasts her.


Nyheder fra medlemmerne

Mød Fagerhult på Architect@Work og Light Symposium​
Den 7. & 8. september kan du møde Fagerhult på Architect@Work og se det innovative armatur Multilume Re:Think. Og den 21.-23. september deltager Fagerhult på Light Symposium Copenhagen, hvor der bl.a. bliver sat fokus på bæredygtigt lysdesign.


www.byens-netvaerk.dk

Verdensmålsudstillingen 2030 Now
2030 NOW er en udstilling, der fortæller om FN’s 17 Verdensmål – mål for en verden, hvor alle skal kunne trives, men ikke på bekostning af planeten og fremtidige generationers muligheder. Udstillingen vil inspirere, overraske og ikke mindst engagere i vores fælles fremtid - formidlet gennem kunst, fotografi, grafik og ord. Udstillingen kan opleves i København, Aarhus, Sønderborg og Aalborg i løbet af 2022.


 
 
Du modtager dette nyhedsbrev fordi du har tilmeldt dig via Byens Netværks hjemmeside. Du kan til enhver tid afmelde dig igen, via dette link