Byens Stafet er medlemmernes stafet. Her kan du blive klogere på medlemsvirksomhederne i dit netværk, og på hvordan de hver især giver deres bidrag til byens og branchens udvikling. Stafetten gives løbende videre til en person og virksomhed i netværket med et særligt spørgsmål udvalgt af stafetholderen. Måske bliver du den næste!
Hvem har stafetten?
Navn
Ulrik Brock Hoffmeyer
Virksomhed
BO-VEST
Titel
Adm. direktør
Hvad optager dig for øjeblikket?
Som de fleste andre er jeg optaget af de geopolitiske omvæltninger, der foregår lige nu. Krig, trusler og oprustning synes at trumfe alle andre dagsordener. Det fylder mediebilledet og stjæler opmærksomheden fra hele verdens kæmpe fælles opgave med at redde klimaet på vores jord. Penge til ”krudt og kugler” burde i stedet gå til at investere i et bedre klima og miljø for os alle sammen – og lidt mere jordnært – til boliger og velfærd.
BO-VEST er med sine 16.000 lejemål i administration et mellemstort alment administrationsselskab. Vi oplever et pres på omkostningerne, som vi arbejder på at håndtere, så vi fortsat både kan være attraktive og samtidigt rimelige i prissætning af vores ydelser. Med en bundlinje, som skal gå i nul, har vi en ambition om at tiltrække flere boligorganisationer, som synes, at det kunne være interessant at blive en del af fællesskabet i BO-VEST, så vi kan blive flere om at dele de faste omkostninger. Det er jeg optaget af at lykkes med.
Med ”Fremtidens arbejdsplads i BO-VEST” forsøger vi at tænke nyt, når det kommer til måden, vi indretter vores arbejdsliv på. Det er vigtigt, at vores medarbejdere fysisk og psykisk kan holde til et langt og til tider hårdt arbejdsliv, ligesom det er afgørende at kunne fastholde og tiltrække dygtige medarbejdere. Inspireret af elementer fra 4-dages arbejdsuge fokuserer vi på effektivisering af det daglige arbejde, som veksles til en rådighedsdag hver anden fredag.
At lave om på mange års arbejdsvaner kræver vedholdenhed, men vi holder snuden i sporet, fejrer de små sejre og korrigerer, hvor det er nødvendigt. En spændende udvikling for os alle – høj som lav. Vores ”Fremtidens arbejdsplads i BO-VEST” har også været med til at sætte noget i gang i den almene boligsektor, så flere af vores kon-kolleger i dag arbejder med lignende tiltag i større eller mindre omfang.
Hvordan har dit arbejde betydning for branchens eller byens udvikling?
Vores arbejde med at gennemføre renoveringer af virkelig mange almene boliger i hovedstadsområdet har stor betydning for beboerne og for byernes udvikling. Nogle af de mest markante er renoveringerne af Galgebakken og Hyldespjældet i Albertslund, Mjølnerparken, Brøndby Strand og mere end 2.000 gårdhavehuse i Albertslund. De ses tydeligt både under og efter renoveringerne, og byområder tilføres helt konkret meget store værdier.
Hvilket sted holder du mest af i din by?
Jeg bor i Gladsaxe Kommune og her er det nok Bagsværd Stadion, jeg vil pege på, tæt fulgt af området omkring Bagsværd Sø. Bagsværd Stadion ligger som en lomme bag hovedgadens trafik og larm. Her summer det af liv på boldbanerne, atletikbanerne og omkring klubhuset. Omkranset af høje træer er her særligt forår og sommer en helt særlig skøn stemning.
I arbejdsmæssig sammenhæng har jeg efterhånden stiftet bekendtskab med rigtig mange almene boligområder særligt på den københavnske vestegn og i København. Jeg kan ikke pege på et bestemt, men det er steder, som danner virkelig gode rammer om mange menneskers liv og dagligdag, og hvor fordommene om almene boliger bliver gjort til skamme.
Hvad gør særligt indtryk på dig, når du besøger andre byer/lande?
Der er jo altid de særlige steder, bygninger, museer og andet, som man glæder sig til at se, når man besøger en ny by. Personligt kan jeg godt lide at opleve dele af en by, hvor det ikke myldrer med turister, og hvor man kan følge dagligdagens liv. Det mest særlige indtryk, der næsten altid står tilbage, er dog en refleksion over, hvor ualmindeligt heldig jeg føler mig over at bo i vores smukke, velfungerende og lige Danmark.
Stafetten er overdraget til dig fra Henrik Garver, Adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI med spørgsmålene:
Hvordan kan vi sikre flere betalbare, bæredygtige boliger i og omkring de store byer? Hvad er de største udfordringer for boligselskaberne? Er det anlægsrammer? Nye lovkrav? Stigende priser på materialer?
Særligt i hovedstadsområdet er og har det i en årrække været svært at få almene boligprojekter til at hænge sammen inden for den lovfastsatte maximale anskaffelsessum. Det skyldes højere entrepriseomkostninger og omkostninger i det hele taget, omfangsrige krav fra de kommunerne, som fx krav til at udarbejde størstedelen af lokalplanen, fordyrende ekstra krav til byggeriets indretning og arkitektur stillet med reference til den kommunale støtte og ikke mindst nogle grundpriser, som er stukket helt af – også, når kommunen eller kommunalt ejede selskaber er sælger.
Der bliver derfor bygget alt for få nye almene boliger. Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at den almene sektor igen får adgang til at spille en vigtig rolle som leverandør af boliger til mennesker, som mennesker er flest – i alle livets faser.
Den oplagte vej er at få hævet den maximale anskaffelsessum. Omvendt, er det måske lidt en autopilot-reaktion, og den vil alt andet lige føre til højere husleje. Der er i hvert fald brug for at kombinere det med nogle andre tiltag. Kommunerne i hovedstadsområdet kunne som grundsælger med fordel sætte en fast lav pris på jorden. Ligeledes kunne de se på, om ikke en række af de ekstra krav, de stiller til nye almene boliger, kunne fjernes, så vi ikke blev stillet over for flere (fordyrende) krav, end dem der møder andre bygherrer.
Det kunne også være godt, hvis man på den lidt større klinge så på, om den model for finansiering af nye almene boliger, som har eksisteret i mere end 30 år i næste uændret form, kunne revideres og suppleres med andre modeller:
Grundformen er non-profit. Vi kan allerede bygge andelsboliger. Måske kunne en almen boligorganisation også bygge ustøttede lejeboliger. Måske kunne vi endda bygge ejerboliger, som sælges til markedspris? Mange taler om et ”hul i markedet”, da prisfastsættelsen af andelsboliger blev sat fri. Jeg synes, at det ville være oplagt, hvis de almene bolig-organisationer havde adgang til at komme med bud på, hvordan det hul kunne fyldes ud.
Hvad skal der til for at sikre at vi får styrket renovering af eksisterende boliger frem for at bygge nyt? Hvilke krav og udfordringer oplever I fra de eksisterende beboere? Hvilke krav og udfordringer oplever I fra nye beboere?
Det er et kæmpe ansvar at renovere og forny boliger og boligområder. Et ansvar, som vi gør os umage for at løfte på en måde, så beboerne både undervejs og efter renoveringen er glade for det sted, de bor.
Mulighederne for støtte fra Landsbyggefonden betyder, at den almene sektor længe før det blev ”moderne” har renoveret tusindvis af boliger, sikret bedre energistandarder, bedre tilgængelighed og ændrede boligsammensætninger i boligområderne. Det er helt fantastisk.
Vi forsøger at leve op til beboernes ønsker til indretning af de renoverede boliger. Samtidigt skal vi sikre, at huslejen efter renoveringen fortsat er til at betale. Både fra eksisterende og nye beboere oplever vi ind imellem krav og ønsker, som ligger udover, hvad man kan forvente af en almen bolig – men som hovedregel oplever vi, at beboerne fuldt og helt forstår sammenhængen mellem ønsker/krav, kvalitet og pris.
Jeg tror ikke, at vi helt kan undgå at skulle bygge nyt, for der er mange mennesker, der gerne vil bo i byerne. Vi kan gøre meget ved at tænke nyt, bruge de eksisterende kvadratmeter klogt og renovere dygtigt, men helt at undgå at bygge nyt, tænker jeg bliver meget vanskeligt. Men også her ville det være godt med nogle lidt friere rammer til fx at tænke nyt i anvendelsen af genbrugsmateriale og up-cyclede materialer, så vi kan få vores CO2-aftryk så langt ned som overhovedet muligt.
Hvem sender du stafetten videre til?
Dariush Rezai, CEO i Sweco Danmark
Og hvilket spørgsmål vil du gerne stille?
Vi er i den almene sektor meget optaget af at få lov til at bygge flere almene boliger, så der fortsat er en betydelig andel af boliger, der er til at betale for mennesker med almindelige indkomster.
1) Er det vigtigt – for alle – at skabe byer med plads til alle?
Alle aktører i byggebranchen taler meget om at skulle handle i.f.t. klodens tilstand og behovet for at sænke vores udledning af klimagasser markant.
2) Hvordan balancerer du, som leder af Sweco, virksomhedens behov for at tjene penge ved at levere rådgivning om byggeri over for et stigende og presserende fokus på måske slet ikke at bygge? Giver det flere udfordringer end udviklingsmuligheder?
Læs indlæg fra tidligere stafetholdere
Henrik Garver, Adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) her
Lars Skårup, Forretningsdirektør i Per Aarsleff A/S her
Carsten Riis, Adm. direktør i Metroselskabet her
Carsten Toft Boesen, Adm. direktør i NIRAS her
Anne Skovbro, Adm. direktør i By & Havn her
Audun Opdal, Senior partner i 3XN her
Claus Hovmøller Jensen, Udviklingsdirektør i Refshaleøens Ejendomsselskab her
Marie Thing, Partner, landskabsarkitekt MDL i Thing Brandt Landskab her
Christian Wittrup, Markeds- og Relationschef i a:gain her
Henriette Cajar, Adm. direktør og partner i SINUZ her
Søren Tscherning, Adm. direktør og ejerleder i Tscherning A/S her
Niels Fribo, Udviklingsdirektør, CDO i Danica Pension, Ejendomme her
Christina Jørgensen, CEO i Freja Ejendomme A/S her
Torben Modvig, Group CEO i Nordstern her
Jens Elmelund, Adm. direktør i KAB her
Kamilla Hammerich Skytte, Adm. direktør i Realkredit Danmark her
Anders Lendager, CEO & Founder, Lendager her
Jes Transbøl, Adm. direktør i Refshaleøens Ejendomsselskab A/S her
Lars Gemynthe Gylling, Arkitekt, Associeret Partner og Head of Business Development i CEBRA her
Mette Thiberg, Udviklingsdirektør, ALFA Development her
Søren Smidt-Jensen, Associeret partner i Smith Innovation her
Inger Haarup Borchmann, partner i Grandville her
Asal Mohtashami, Arkitekt og byudvikler, Grundlægger af AIM her
Rasmus Rune Nielsen, Partner, Andel her
Anne Skovbro, Adm. direktør, By & Havn her
Balder Johansen, Daglig leder, LOGIK & CO. her
Martha Lewis, Head of Materials, Henning Larsen Architects her
Lisbet Michaelsen, bæredygtighedskoordinator, DTU, Campus Service her
Magnus Henriques, CEO og medstifter, Havnens Hænder her
Lærke Jul Gagner, byggeudviklingschef, BO-VEST her
Søren Haugsted, partner og leder af Team Almen i Arkitema her
Steen Ejsing, byggechef i DAB – Dansk almennyttigt Boligselskab her
Flemming Kristensen, forretningsleder for almene boliger i AI her
Katrine Nyland Sørensen, indehaver af Nyland Kommunikation her
Anne-Mette Manelius, Arkitekt PhD og kommunikationsansvarlig, Tegnestuen Vandkunsten her
Nabil B. Chaykh, udviklingsdirektør i AB Clausen A/S – Rådgivende Ingeniører her
René Brandt, CEO i Ikano Bolig A/S her
Rasmus Larsen, Partner i EcoVillage ApS her
Ninna Hedeager Olsen, Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune her
Micki Aaen, Bæredygtighedsingeniør og grundlægger af Aaen Engineering her
Frederik Spanning, Direktør, CREE Denmark her (særudgave ifm. coronakrisen)
Niels Secher, Chef for bygherrerådgivergruppen, ARPE & KJELDSHOLM A/S her (særudgave ifm. coronakrisen)
Jeppe Blak-Lunddahl, Adm. dir. Partner, Medejer, EMCON A/S her (særudgave ifm. coronakrisen)
Henriette Dybdal Cajar, Adm. direktør og partner, SINUZ ApS her (særudgave ifm. coronakrisen)
Mia Manghezi, Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark her
Lone Zeeberg Nielsen, Bygge- og udviklingschef, fsb her
Kim Thinggaard, Partnerskabsdirektør i TRUST og &os Byggepartnerskabet her
Rasmus Brandt Lassen, Direktør, Bygningsstyrelsen her
Carsten Falk Hansen, Direktør, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen her
Camilla van Deurs, Stadsarkitekt København, Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune her
Jan Hyttel, Formand for organisationsbestyrelsen, Boligselskabet Bo-Vita her
Torben Dahl, Forretningschef | Renovering & Nybyg, MOE A/S her
Lars Levin, Partner/direktør, Arkitekt MAA, AK83 Arkitekter A/S her
Marie Louise Madsen, Direktør for Teknik, miljø og byudvikling i Ishøj Kommune her
Birgitte Svarre, Director, Team lead Cities i Gehl her
Nicolai Irminger Axholm, Chef for Salg og Udlejning i By & Havn her
Rasmus Storgaard, partner og bestyrelsesformand i EcoVillage her
Hans-Bo Hyldig, adm. direktør i FB Gruppen A/S her
Christian Høgsbro, adm. direktør i Boligforeningen AAB her
Rikke Sønder Larsen, Partner og stifter af EcoVillage her
Anders Bo Bach, direktør i Bach Gruppen København A/S her
Poul Schülein, Seniorpartner i Arkitema Architects her
Jens Nyhus, administrerende direktør i Carlsberg Byen P/S her
Per Engsø Larsen, Direktør i Byggeri Danmark, ZÜBLIN A/S her
Rolf Andersson, Byggedirektør i KAB her
Henriette Dybdal Cajar, Indehaver af CAJAR Rådgivning her
Søren Tegen Pedersen, Plandirektør i Økonomiforvaltning, Københavns Kommune her
Karen Mosbech, administrerende direktør i Freja ejendomme her
Gitte Andersen, direktør i SIGNAL her
Christian Hilligsøe Heinig, Cheføkonom i Realkredit Danmark her
Kenneth Horst Hansen, konstitueret planchef og teamleder i Center for Byudvikling, Københavns Kommune her
Hans Halvorsen, udviklings- og planchef, ved Københavns Universitet her
Katja Viltoft, partner og kreativ direktør hos JJW Arkitekter her
Jørgen Glenthøj, Borgmester i Frederiksberg Kommune her
Morten Kabell, Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune her
Inger Støjberg, Udlændinge-, Integrations- og Boligminister her
Jakob Axel Nielsen, Direktør i Calum A/S her
Carsten Rasmussen, Udviklingsdirektør i Freja Ejendomme her
Rita Justesen, Chef for Planlægning & Arkitektur i By & Havn her
Pia Nielsen, direktør i Boligselskabet fsb,her
Tina Saaby, Stadsarkitekt i Københavns Kommune her
Stig Mikkelsen, direktør i Mikkelsen Arkitekter her