print logo
Byens netværk

Arrangementsudvalget anbefaler: Steder du skal se i sommerferien 2018

Udgivet d. 04. juli 2018


Byens Netværks arrangementsudvalg er igen i år gået sammen om at lave en liste over steder, du skal besøge denne sommer, hvor du kan opleve arkitektur, byrum og dansk kulturarv i særklasse.

 

  1. Fjordenhus - anbefalet af Signe Gregers Wiberg Johansen, AI


    Kirk Kapitals nye domicil, tegnet af Studio Olafur Eliasson.

    Fjordenhus er en sammentrækning af 'fjordens hus', og henviser til bygningens placering i vandet ud for Havneøen i Vejle Fjord. Det er kunstneren selv, som har navngivet domicilet, og er Studio Olafur Eliasson’s første projektopførelse. Hele stueetagen bliver åben for offentligheden, hvor besøgende fra ind- og udland vil kunne nyde en række kunstværker skabt af Olafur Eliasson.

    ”- I mit arbejde med Havneøen og domicilet for Kirk Kapital A/S i Vejle har jeg forsøgt at finde ind til et simpelt organisk udtryk. Det skal føles og opleves, som om bygningerne kunne være vokset frem af sig selv og give anledning til et unikt samspil mellem vand og lys, rum og mennesker. Det synes jeg er lykkedes, og jeg glæder mig meget til at bygningen tages i brug”, siger Olafur Eliasson. Det åbnede 1. juni 2018 og står på min liste over nye bygninger, jeg skal se på ferievejen mod Nordmandiet. NB: Byens Netværk har en tur til Vejle den 19. september, som bl.a. byder på et besøg i Fjordenhus. Læs mere om turen her
     

  2. Salling Tower og havneudviklingen i Aarhus - anbefalet af Charlotte Heitmann, Boligkontoret Danmark


    På vej til eller fra moderlandet - eller som en udflugt for udflugtens skyld - kan man bese Aarhus’ bud på havneudvikling. I disse år bliver den gamle industrihavn omdannet til en attraktiv del af Aarhus midtby. Havnebydelen favner både boliger og erhverv med blandt andet Navitas Park, der er Aarhus’ nye centrum for innovation og energi med Ingeniørhøjskolen samt INCUBA Science Park og Århus Maskinmesterskole, som indgår i et fælles byggeri. Derudover findes bl.a. Bestsellers hovedkontor og Aarhus’ hovedbibliotek og kulturhus, Dokk1, også på havnen.

    Jeg vil især fremhæve Salling Tower (se foto ovenfor), der er placeret overfor lystbådehavnen Bernhard Jensens Blvd. tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter. Salling Tower er både udsigtsplatform og byskulptur. Kan absolut anbefales både i dagslys og ved aftentide. Derudover vil jeg fremhæve Boligbyggeriet Isbjerget.


    Boligbyggeriet Isbjerget, som er tegnet af fire internationale arkitektfirmaer: CEBRA og JDS architects fra henholdsvis Aarhus og København samt SeARCH fra Amsterdam og Louis Paillard fra Paris. Ideen er at få de skandinaviske dyder podet med internationale erfaringer og udfordret af europæiske tanker og idéer.

     

  3. Tegners Museum & Skulpturpark - anbefalet af Liv Reese-Petersen, Arkitektforeningen


    Opført i 1937-38, med Rudolph Tegner selv som bygherre. Det er en lille perle i beton placeret midt i Rusland - ikke at forveksle med Putins baghave, men derimod et lille, øde marsklandskab i den nordsjællandske idyl ved Dronningmølle. Billedhugger Rudolph Tegner (1873-1950) forelskede sig i netop dette landskab. Tegner har lavet nogle af Danmarks mest imponerende symbolistiske værker, men i samtiden blev han udsat for hård kritik, og han lod museet museum opføre for egen regning. Museumsbygningen understøtter i sin form Tegners arbejde med enorme dimensioner, idet museets kerne er ottekantet og med imponerende 11 meter til loftet.

    Tegners Museum og Skulpturpark kan besøges i alt slags vejr - på en solskinsdag er skulpturparken det perfekte sted for en slentretur eller en picnic. Hvis vejret derimod ikke arter sig, er den sneglehusformede museumsbygning det bedste sted at krybe i ly og lade sig overvælde af de enorme symbolistiske værker. 
     
  4. DieselHouse - anbefalet af Maria Bjerg Nørkjær, Bjerg Arkitektur


    DieselHouse er et museum, oplevelses- og videnscenter beliggende på H.C. Ørstedsværket i Sydhavnen i København.
    Dieselhouse er opbygget omkring en kæmpe B&W dieselmotor fra 1932, som gennem 30 år var verdens største dieselmotor. Dens formål var to gange dagligt at levere elektricitet til København under spidsbelastninger af elnettet. Den vejer lige så meget som 400 afrikanske elefanter - 1.400 tons - og måler 12,5 meter, og står man i nærheden, når de otte cylindre går i gang, føles det som om Sydhavnen er ved at ryste fra hinanden.

    Dieselmotoren B&W 2000 er stadig funktionsdygtig, men er ikke længere tilsluttet elnettet. Som demonstration for publikum aktiveres den fast to gange om måneden – 1. og 3. søndag kl. 11 i hver måned. Museet viser også historien om B&W helt tilbage til 1843, hvor det hele startede med et en-mands smedeværksted. Senere hen udviklede B&W sig til at være en af Danmarks største arbejdspladser og beholdt denne titel i hundrede år frem. Læs mere her.
     
  5. Sundby på Amager – fra Fælled til Strand - anbefalet af Anne-Mette Hjøllund Madsen, TMF, Områdefornyelsen Sundby


    Dyk ned i din by og gå på opdagelse i en af Københavns ældste bosætninger: Sundby på Amager. Hop på cyklen og bevæg dig langsomt igennem Amager Fælleds særlige bytætte natur fyldt med artsrig flora og fauna. Her er højt til himlen, en duft af lysegrønt græs og man kan være heldig at spotte en solbadende snog eller høre en nattergal synge. Miljøpunkt Amager afholder løbende guidede ture og den 9. september fejres Fælledens Dag på Amager Fælled bl.a. med fokus på spiselige planter, biodiversitet og skattejagt for de små.

    Kunst på kanten
    På kanten mellem fælledens natur og den nybyggede by markerer Per Kirkebys murstensskulptur vejen ind i det bagvedliggende Sundby. Murstensskulpturen er fra 2001-04 og var den første af tre markante kunstværker, der opførtes i Ørestad. Bjørn Nørgaards pavillon står i Fælledens syd/østligste hjørne ved Vejlands Allé og Hein Heinsen bronzeskulptur er placeret i Ørestad Syd. Læs mere her.


    Landbrug i Byen
    Bondegården, der oprindeligt var indrettet i og omkring en fredet landbrugsejendom fra 1700-tallet, er en pædagogisk bemandet dyrelegeplads i Remiseparken. Den tidligere bondegård har både rosenhave, bindingsværk og råder desuden over en meget stor og attraktiv legeplads med masser af dyr og legemuligheder for børn i alle aldre. Staldlængen benyttes til sit oprindelige formål - hjemsted for Bondegårdens dyr. Besætningen består af heste, geder, kaniner, høns, mini-grise og en ko med kalv. Bondegården er en af byens 24 bemandede legepladser under Københavns Kommune. I dag er Bondegården bemandet dagligt, også i weekenderne, hvor de tilbyder ponytrækning og andre inden- og udendørs aktiviteter som vejret tillader det. Læs mere her.


    Sundby Kirkegård
    Sundby Kirkegård er Amagers lokalkirkegård og sammen med den tilstødende Sundby Have et grønt og roligt indslag i området. Sundby Kirkegårds gamle afdeling skal fra 2020 overgå til park og skal fremover udgøre en mere aktiv del af københavnernes rekreative liv. En lokal hemmelighed med plads til ro og refleksion

    Amager Strand
    Turen gennem Sundby afsluttes bedst med en forfriskende dukkert og det store kig ud over Øresund fra badebroen for enden af Italiensvej.

     

  6. Rundtur til Mosede Fort, Stevnsfort og Masnedøfort  - anbefalet af Signe Gregers Wiberg Johansen, AI


    Hvis man er historisk interesseret, kan det være rigtig spændende at kigge forbi forskellige gamle forsvarsværker, hvor der er åbnet op for offentligheden. Jeg kan anbefale Mosede Fort ved Greve, hvor der er fokus på Danmark under 1. verdenskrig. Spændende sted med masser af historie og fin udstilling. Museet blev indviet 6. august 2014 – 100 års dagen for udbruddet af 1. verdenskrig. Læs mere her.



    Ligeledes er Koldkrigsmuseet på Stevnsfortet er et andet spændende sted for familien. Der er smukke grønne områder med diverse krigsmateriel over jorden, og under jorden tilbydes der 1 ½ times omvisning i tidligere hemmeligholdte gangforløb. Smukt er det på sin egen barske måde. Læs mere her.



    Endelig er Masnedøfortet åbent for offentligheden i sommerperioden med en sommerudstilling og diverse koncerter. Så hvis man har lyster i retning af kunst, forfatteroplæsninger og jazzmusik, i historiske og rustikke omgivelser, så kør glad afsted mod Masnedøfortet. Læs mere her.
     

  7. Hundested Havn - fra industri til oplevelsesøkonomi - anbefalet af Peter Grooss, Billetkontoret


    De fodboldglade amerikanere har i denne sommer kunne opleve dansk kunst, når der blev stillet om til VM-studiet i USA: De flotte håndlavede vikingeskibe fra Hundested Havns kunsthåndværkermiljø. Hundested Havn er nemlig stille og roligt gået hen og blevet et super hipt sted for nogle af Danmarks bedste kunsthåndværkere. Læg dertil Sandskulptur-festivalen, der hvert år tiltrækker 70.000 besøgende og Halsnæs Bryghus, der serverer ikke blot den gode øl, men også den gode mad - så har man det perfekte sommerudflugtssted.
     

  8. Sophienholm ved Bagsværd Sø  - anbefalet af Joseph Alberti, Colliers International Danmark


    Jeg vil gerne anbefale en tur til Sophienholm ved Bagsværd Sø. Lige nu er der en udstilling om sommerhusarkitekturens historie med tilhørende bog: ”Sommerlandets Arkitektur – Drømmen om det gode liv”. Udstillingen giver et godt indblik af den historiske udvikling af sommerhuse fra 1500-tallet frem til i dag, med tegninger, skitser, modeller, osv. Skulle man være interesseret i boligmarkedet, kan man kombinere turen med at besøge naboejendommen Christianelyst, som er udbudt til 68.000.000 kr.
     

  9. En cykeltur ad Strandgade til Broens Gadekøkken ad den lille cykelbro over til Holmen  - anbefalet af Henriette Sofie Larsen, Byens Netværk


    Hvis det er længe siden, at du har kørt ned ad Strandgade, så er der sket meget der. Boligerne på Krøyers Plads har ændret gadeforløbet, således at de gamle bygninger er kommet helt ud til kanten. For enden af gaden er der opstået et mylder af små restauranter og heriblandt Broens Gadekøkken, hvor du kan sætte dig og spise lidt pricy street food og nyde synet af mylderet på Kyssebroen og den støvede nedrivning af Papirøen. Når nu du alligevel har pumpet cyklen, så kør over den lille cykelbro til Holmen og tag på opdagelse mellem alle de små fine steder, der ligger på vejen ud mod Refshaleøen - gør fx et stop langs husbådene og Quintus Bastion med de små fine røde træhuse.
     

  10. Salling Rooftop - anbefalet af Lisbet Fibiger, Byens Netværk


    Tag tilsammen et stormagasin, et taglandskab udfoldet som urban bypark, et væksthus med indbygget restaurant, en terrasseret tribune, en svævende bro med glasgulv og en 360 graders udsigt ud over Aarhus. Så har du Salling Rooftop, som er et af de skønneste steder, jeg kan komme på denne sommer! Salling Rooftop er en ny tilføjelse til ”verdens mindste storby”, som aarhusianerne kærligt kalder den - generøst doneret af Sallingfonden som en oase og et fristed for byens borgere og turister.

    Fra Salling Stormagasin fortsætter man til tagets top, hvor der åbner sig en storslået udsigt over byens ikoniske pejlemærker: Rådhustårnet, Domkirken, ARoS, Aarhus Universitet, det nye havnelandskab og den langstrakte, bølgende bugt. Bevæger man sig ud på den frithængende Skywalk, kan man med svimlende blik iagttage den underliggende gågades menneskelige mylder. Med Salling Rooftop er der åbnet for et helt nyt blik på byen – på én gang storslået og dramatisk og samtidig meget meget nærværende.
     

  11. Christiansfeld - anbefalet af Mathilde Schjerning, Byens Netværk


    Arkitektur, historie og honningkager – og på UNESCOs liste over verdenskulturarv!
    Oplev Christiansfelds særlige byplan og unikke arkitektur. Gå en tur i hjertet af byen og nyd stemningen i byens hyggelige butikker og cafeer. Christiansfeld er speciel ved at være planlagt og bygget efter samme mønster som den første Brødremenighedsby, Herrnhut, i Tyskland og er et klasseeksempel på en by, der koblede arkitektur og æstetik med religion. i 1773 blev Christiansfeld som den første by i Danmark udtænkt efter en streng byplan og derefter systematisk opbygget, og er altså ikke opstået gradvist som så mange andre småbyer i Danmark. Christiansfeld regnes for at være den smukkest bevarede af de gamle brødremenighedsbyer i Europa. Den gamle bydel er de seneste 10 år blevet nænsomt renoveret og er i dag et levende kulturminde midt i byens hjerte - og en del af byens og borgernes hverdag.


    Vil du have endnu mere inspiration, så se også arrangementsudvalgets anbefalinger fra sidste år her.

    God sommer!

 

footer image byens netværk