Udgivet d. 04. juli 2018
Byens Netværks arrangementsudvalg er igen i år gået sammen om at lave en liste over steder, du skal besøge denne sommer, hvor du kan opleve arkitektur, byrum og dansk kulturarv i særklasse.
Fjordenhus er en sammentrækning af 'fjordens hus', og henviser til bygningens placering i vandet ud for Havneøen i Vejle Fjord. Det er kunstneren selv, som har navngivet domicilet, og er Studio Olafur Eliasson’s første projektopførelse. Hele stueetagen bliver åben for offentligheden, hvor besøgende fra ind- og udland vil kunne nyde en række kunstværker skabt af Olafur Eliasson.
”- I mit arbejde med Havneøen og domicilet for Kirk Kapital A/S i Vejle har jeg forsøgt at finde ind til et simpelt organisk udtryk. Det skal føles og opleves, som om bygningerne kunne være vokset frem af sig selv og give anledning til et unikt samspil mellem vand og lys, rum og mennesker. Det synes jeg er lykkedes, og jeg glæder mig meget til at bygningen tages i brug”, siger Olafur Eliasson. Det åbnede 1. juni 2018 og står på min liste over nye bygninger, jeg skal se på ferievejen mod Nordmandiet. NB: Byens Netværk har en tur til Vejle den 19. september, som bl.a. byder på et besøg i Fjordenhus. Læs mere om turen her.
Rundtur til Mosede Fort, Stevnsfort og Masnedøfort - anbefalet af Signe Gregers Wiberg Johansen, AI
Hvis man er historisk interesseret, kan det være rigtig spændende at kigge forbi forskellige gamle forsvarsværker, hvor der er åbnet op for offentligheden. Jeg kan anbefale Mosede Fort ved Greve, hvor der er fokus på Danmark under 1. verdenskrig. Spændende sted med masser af historie og fin udstilling. Museet blev indviet 6. august 2014 – 100 års dagen for udbruddet af 1. verdenskrig. Læs mere her.
Ligeledes er Koldkrigsmuseet på Stevnsfortet er et andet spændende sted for familien. Der er smukke grønne områder med diverse krigsmateriel over jorden, og under jorden tilbydes der 1 ½ times omvisning i tidligere hemmeligholdte gangforløb. Smukt er det på sin egen barske måde. Læs mere her.
Endelig er Masnedøfortet åbent for offentligheden i sommerperioden med en sommerudstilling og diverse koncerter. Så hvis man har lyster i retning af kunst, forfatteroplæsninger og jazzmusik, i historiske og rustikke omgivelser, så kør glad afsted mod Masnedøfortet. Læs mere her.
Hundested Havn - fra industri til oplevelsesøkonomi - anbefalet af Peter Grooss, Billetkontoret
De fodboldglade amerikanere har i denne sommer kunne opleve dansk kunst, når der blev stillet om til VM-studiet i USA: De flotte håndlavede vikingeskibe fra Hundested Havns kunsthåndværkermiljø. Hundested Havn er nemlig stille og roligt gået hen og blevet et super hipt sted for nogle af Danmarks bedste kunsthåndværkere. Læg dertil Sandskulptur-festivalen, der hvert år tiltrækker 70.000 besøgende og Halsnæs Bryghus, der serverer ikke blot den gode øl, men også den gode mad - så har man det perfekte sommerudflugtssted.
Sophienholm ved Bagsværd Sø - anbefalet af Joseph Alberti, Colliers International Danmark
Jeg vil gerne anbefale en tur til Sophienholm ved Bagsværd Sø. Lige nu er der en udstilling om sommerhusarkitekturens historie med tilhørende bog: ”Sommerlandets Arkitektur – Drømmen om det gode liv”. Udstillingen giver et godt indblik af den historiske udvikling af sommerhuse fra 1500-tallet frem til i dag, med tegninger, skitser, modeller, osv. Skulle man være interesseret i boligmarkedet, kan man kombinere turen med at besøge naboejendommen Christianelyst, som er udbudt til 68.000.000 kr.
En cykeltur ad Strandgade til Broens Gadekøkken ad den lille cykelbro over til Holmen - anbefalet af Henriette Sofie Larsen, Byens Netværk
Hvis det er længe siden, at du har kørt ned ad Strandgade, så er der sket meget der. Boligerne på Krøyers Plads har ændret gadeforløbet, således at de gamle bygninger er kommet helt ud til kanten. For enden af gaden er der opstået et mylder af små restauranter og heriblandt Broens Gadekøkken, hvor du kan sætte dig og spise lidt pricy street food og nyde synet af mylderet på Kyssebroen og den støvede nedrivning af Papirøen. Når nu du alligevel har pumpet cyklen, så kør over den lille cykelbro til Holmen og tag på opdagelse mellem alle de små fine steder, der ligger på vejen ud mod Refshaleøen - gør fx et stop langs husbådene og Quintus Bastion med de små fine røde træhuse.
Salling Rooftop - anbefalet af Lisbet Fibiger, Byens Netværk
Tag tilsammen et stormagasin, et taglandskab udfoldet som urban bypark, et væksthus med indbygget restaurant, en terrasseret tribune, en svævende bro med glasgulv og en 360 graders udsigt ud over Aarhus. Så har du Salling Rooftop, som er et af de skønneste steder, jeg kan komme på denne sommer! Salling Rooftop er en ny tilføjelse til ”verdens mindste storby”, som aarhusianerne kærligt kalder den - generøst doneret af Sallingfonden som en oase og et fristed for byens borgere og turister.
Fra Salling Stormagasin fortsætter man til tagets top, hvor der åbner sig en storslået udsigt over byens ikoniske pejlemærker: Rådhustårnet, Domkirken, ARoS, Aarhus Universitet, det nye havnelandskab og den langstrakte, bølgende bugt. Bevæger man sig ud på den frithængende Skywalk, kan man med svimlende blik iagttage den underliggende gågades menneskelige mylder. Med Salling Rooftop er der åbnet for et helt nyt blik på byen – på én gang storslået og dramatisk og samtidig meget meget nærværende.
Christiansfeld - anbefalet af Mathilde Schjerning, Byens Netværk
Arkitektur, historie og honningkager – og på UNESCOs liste over verdenskulturarv!
Oplev Christiansfelds særlige byplan og unikke arkitektur. Gå en tur i hjertet af byen og nyd stemningen i byens hyggelige butikker og cafeer. Christiansfeld er speciel ved at være planlagt og bygget efter samme mønster som den første Brødremenighedsby, Herrnhut, i Tyskland og er et klasseeksempel på en by, der koblede arkitektur og æstetik med religion. i 1773 blev Christiansfeld som den første by i Danmark udtænkt efter en streng byplan og derefter systematisk opbygget, og er altså ikke opstået gradvist som så mange andre småbyer i Danmark. Christiansfeld regnes for at være den smukkest bevarede af de gamle brødremenighedsbyer i Europa. Den gamle bydel er de seneste 10 år blevet nænsomt renoveret og er i dag et levende kulturminde midt i byens hjerte - og en del af byens og borgernes hverdag.
Vil du have endnu mere inspiration, så se også arrangementsudvalgets anbefalinger fra sidste år her.
God sommer!