print logo
Byens netværk

Arrangementsudvalget anbefaler: 12 steder du skal se i sommerferien 2017

Udgivet d. 05. juli 2017


Byens Netværks arrangementsudvalg har lavet en liste over 12 steder, du skal besøge denne sommer, hvis du vil opleve arkitektur, byrum og dansk kulturarv i særklasse.
 

  1. TIRPITZ - anbefalet af Vibeke Garder, M2-Arkitekter


    Det nye BIG-tegnede museum i Blåvand rummer arkitektur, oplevelser og fortællinger i verdensklasse. Den nye bygning er bygget ind i det vestjyske klitlandskab og udstyret med svævende betontage, der kun er forbundet til de ydre vægge og ikke har nogen forbindelse til den åbne indre plads i museet. Oven på museets fire tage er det oprindelige naturlandskab genskabt gennem beplantning med marehalm. På den måde fremstår bygningen som en harmonisk del af landskabet. TIRPITZ er opført i stål, glas og beton. Glas er det opvarmede sand fra de omgivende klitter. Beton og stål refererer til den gamle kanonbunker Tirpitz fra Anden Verdenskrig, der giver navn til det ny museum, og som bliver en del af attraktionen. Betonen er støbt på stedet akkurat som betonen til den gamle kanonbunker, der står som et monument over stedets særlige historie.
     
  2. Rubjerg Knude Fyr - anbefalet af Charlotte Heitmann, Boligkontoret Danmark og Maria Bjerg Nørkjær, Bjerg Arkitektur


    Besøg det 117 år gamle fyrtårn midt i vandreklitten ved Rubjerg Knude i Nordjylland mellem Lønstrup og Løkken. Fyret blev bygget i 1899, på det højeste sted 200 m inde i landet. At holde sandflugten i ave med beplantning var ikke muligt. Gennem en årrække blev der hvert år kørt store mængder fygesand væk foran fyret, men i 1968 blev driften opgivet. Fyret nærmer sig kanten. Det har betydet, at vinden er begyndt at blæse sandet væk fra fyret og længere ind i landet. Det er således igen takket være Realdania og Naturstyrelsen muligt at komme ind i fyrtårnet. BESSARD’s STUDIO og JAJA Architects har udviklet projektet sammen med Realdania som en del af Stedet Tæller, Realdanias kampagne for yderområderne samt Naturstyrelsen og Hjørring Kommune. (Bjerg Arkitektur har i en 6 års periode været sponsor, hvor tegnestuens medarbejder har kalket fyret. Læs mere her). 
     
  3. RemisenBrande - anbefalet af Signe Gregers Wiberg Johansen, AI


    RemisenBrande er en bevaringsværdig bygning, der udgør en væsentlig del af den danske kulturarv indenfor arkitektur og kulturhistorie. Jeg synes altid det er en oplevelse at se gamle erhvervs-/industribygninger blive transformeret om til nye formål og behov. Især hvis det gøres nænsomt, som her.
    Remisens istandsættelse & restaurering er blevet gennemført under kyndig vejledning og rådgivning fra Jørgen Overbys Tegnestue i Gram. Arkitekten har gennemført restaureringen med vægt på at bevare mest muligt af den atmosfære og stemning, der kendetegner en lokomotivremise. Dette er blandt andet tilstræbt ved at bevare autentiske detaljer samt ved at underordne tilføjelser og fremhæve originalitet.
    De store krav til teknik og funktion, som er en nødvendighed i et multifunktionelt kultur- & konferencecenter, har Jørgen Overbys Tegnestue ligeledes søgt at forene med ønsket om autencitet.
     
  4. Vadehavscentret, møde- og kulturhuset Kannikegården og det nye Tirpitz museum - anbefalet af Paul Børling, BØRLING rådgivning og formidling


    Hele tre stykker verdensarkitektur er åbnet i Ribe og Blåvand. Det glæder jeg mig til at se. Vadehavscentret ved Ribe af Dorthe Mandrup arkitekter viser både nye veje for stråtækningen og for udstillingsformidling.
    Ved Ribe Domkirke har Lundgaard og Tranberg arkitekter designet Kannikegården, som er et fantastisk møde- og kulturhus, der indgår på smukkeste vis i de gamle, fine omgivelser.
    Og så selvfølgelig det nye Tirpitz museum af BIG ved Blåvand. Det er netop åbnet og ligner en lille perle, nedgravet i sandklitterne op ad en efterladt tysk bunker. Mon ikke det er på højde med Søfartsmuseet i Helsingør?
    Se i øvrigt Paul Børlings sommertur til verdensarkitektur i Vestjylland her.
     
  5. ARoS-triennale: THE GARDEN – End of Times, Beginning of Times - anbefalet af Anne-Mette Hjøllund, GHB Landskabsarkitekter


    Udstillingen breder sig over to gallerier på museet, ud i byrummet og videre langs bugten syd for Aarhus. Triennalen består af tre dele: The Past, The Present og The Future, alle med forskellige lokationer, men som dele af en helhed.

    The Past (på ARoS) undersøger landskabet og menneskets forhold til naturen set fra et kunstnerisk og idéhistorisk perspektiv; The Present (i byrummet) ser på naturen i en moderne bymæssig kontekst. The Future (langs kysten) udforsker den kunstneriske reaktion på miljømæssige forandringer. The Future består af 16 værker langs Aarhus-bugten, som du kan opleve fra 3. juni til 30. juli 2017 på strækningen fra Tangkrogen til Ballehage. Fælles for mange af kunstværkerne i The Future er, at de ikke tilgår naturen som et ‘landskab’ i et stillbillede. I stedet ser de naturen som en fysisk oplevelse, præget af spektakulære værker der blandt andet udforsker bæredygtig forandring og søger nye økologiske og bæredygtige modeller for vores fremtidige samspil med naturen, og hvordan denne kan forbindes til hverdagslivet.
     

  6. Malerklemmen - anbefalet af Per Setholm-Johansen, Hasløv Stæhr Advokater


    Tag på tur til Malerklemmen ved Borup og nyd en fantastisk frokost i det gamle og charmerende traktørsted beliggende i den idylliske midtsjællandske natur. Det er oplagt at kombinere frokosten med en tur i den omkringliggende skov, der byder på fantastiske naturoplevelser.
     

  7. Cisternerne & Sambuichi - anbefalet af Joseph Alberti, Colliers International Danmark


    I Cisternerne under Søndermarken kan du komme på på underjordisk vandring i et hav af lys og mørke. Her har den internationalt anerkendte japanske arkitekt Hiroshi Sambuichi omdannet byens historiske vandreservoirer, så der opstår en oplevelsesværdig symbiose mellem natur og arkitektur. Her ser og oplever du noget enestående, som man med garanti aldrig har oplevet før, og aldrig kommer til at genopleve, da der er tale om en midlertidig udstilling.
     

  8. Valbyparken - anbefalet af Majken Hammer Sløk, Realkredit Danmark


    En perle i byen, et pusterum uden støj fra bilerne – ren nydelse for sjælen at gå rundt i rosenhaven, hvis man altså er til roser. Temahaverne er også et besøg værd.
    Valbyparken byder på store, åbne plæner, en naturlegeplads, en rosenhave og andre temahaver, som du kan gå på opdagelse i. I Valbyparken kan du både opleve vild natur og plejet park, skov og fine temahaver. Der er også en frisbeebane, en café samt Københavns Kommunes største naturlegeplads. Rosenhaven er unik med ca. 12.000 rosenplanter, som blomstrer og dufter hen over hele sommeren. Forskellige stauder danner bund under roserne og er med til at forstærke blomsteroplevelsen.
    De runde temahaver er et af Valbyparkens særkender. Der er 17 temahaver med hver deres tema, fx H.C. Andersens Orientalske Have, Den Dynamiske Have, Den Handicapvenlige Have, Surbundshaven og Vandhaven. Se evt mere her.
     

  9. Moesgaard Museum - anbefalet af Henriette Sofie Larsen, Byens Netværk


    Et specialmuseum for arkæologi og etnografi i Højbjerg, Aarhus. Jeg besøgte museet for nyligt, og jeg må indrømme, at jeg elskede alt ved det: Arkitekturen, udstillingen, området og ja selv cafeen.
    Jeg var imponeret over, hvordan museet havde taget ny teknologi til sig. Prøv at sætte dig ind i jættestuen med virtual reality-briller på. Da vi efterfølgende kørte rundt i området, var hele skoven fyldt med rollespilsfolk, så det var nærmest som at køre rundt i en svunden tid. At solen så også skinnede gjorde det hele endnu bedre.
    Se særudstilling ”Rejsen”, som er en iscenesat rejse gennem syv kontinenter og fokuseret omkring syv menneskelige grundvilkår; fødsel, kærlighed, tro, angst, tab, rationalitet og dødsdom. Fænomenal og meget, meget rørende.
     

  10. Kalø Slotsruin - anbefalet af Lisbet Fibiger, Byens Netværk


    Det gamle middelalderslot på Kalø har for nylig fået selskab af en helt ny arkitekttegnet trappe, der kanter sig lydløst op gennem slotstårnet og baner vej for adskillige panoramiske kig ud over landskabet. Det zigzaggende trappeforløb tilføjer en helt ny dimension til den 700 år gamle historiske ruin, hvor Erik Menved regerede og den svenske konge Gustav Vasa sad fængslet.
    Bag den minimalistiske tilføjelse står MAP Architects, der har givet Kalø Slotsruin et kulturhistorisk løft i samarbejde med Naturstyrelsen og Realdanias kampagne ’Stedet Tæller’.
    Slotsruinen og området omkring er i øvrigt en del af Nationalpark Mols Bjerge. Så mens man nyder gåturen over dæmningen til slotsøen, kan man også kigge nærmere på den smukke natur i det bakkede terræn, der netop er udpeget som location for et kommende nyt velkomstcenter tegnet af Arkitema.
     

  11. M/S Helge - anbefalet af Liv Reese-Petersen, Byens Netværk


    Jeg vil gerne anbefale at tage med veteranskibet M/S Helge på sejltur i det sydfynske øhav, hvor du kan opleve Sydfyn og Svendborgsund fra den smukkeste side. Det er den oplagte mulighed for at ø-hoppe - spise is på Valdemar slot, spille minigolf i Christiansminde og se på nuttede bindingsværkshuse i den hyggelige gamle skipperby Troense. 
     

  12. Christiansfeld - anbefalet af Mathilde Schjerning, Byens Netværk


    Arkitektur, historie og honningkager – og på UNESCOs liste over verdenskulturarv!
    Oplev Christiansfelds særlige byplan og unikke arkitektur. Gå en tur i hjertet af byen og nyd stemningen i byens hyggelige butikker og cafeer. Christiansfeld er speciel ved at være planlagt og bygget efter samme mønster som den første Brødremenighedsby, Herrnhut, i Tyskland og er et klasseeksempel på en by, der koblede arkitektur og æstetik med religion. i 1773 blev Christiansfeld som den første by i Danmark udtænkt efter en streng byplan og derefter systematisk opbygget, og er altså ikke opstået gradvist som så mange andre småbyer i Danmark. Christiansfeld regnes for at være den smukkest bevarede af de gamle brødremenighedsbyer i Europa. Den gamle bydel er de seneste 10 år blevet nænsomt renoveret og er i dag et levende kulturminde midt i byens hjerte - og en del af byens og borgernes hverdag.


    God sommer!

 

footer image byens netværk