Udgivet d. 05. maj 2020
Hvordan booster vi økonomien og beskæftigelsen i byggeriet uden at skylle de grønne ambitioner ud med badevandet? Det undersøger Byens Podcast i miniserien ”Fra Coronakrise til grøn genstart”.
I denne udgave har vi talt med
Lyt til podcasten her eller via din foretrukne podcast app ved at søge på 'Byens Podcast'.
Episode info: Er det muligt at kombinere genrejsningen af økonomien i byggebranchen med grønne ambitioner?
Varighed af udsendelse: 19:40 min.
Udgiver: Byens Netværk
Tilrettelægger: Lisbet Fibiger, Byens Netværk
Vært og producer: Lasse Soll Sunde
Resume:
Med regeringens udspil om energirigtig renovering i det almene for 30 mia. kr. er et vigtigt skridt taget mod at kombinere genrejsningen af en coronaramt økonomi med en bæredygtig indsats.
De 30 mia., hvoraf hovedparten udgøres af Landbyggefondens opsparede midler, er nemlig øremærket til grønne investeringer – og det kommer både beskæftigelsen, de almene lejere og ikke mindst byggeriets bidrag til nedsættelse af CO2-aftrykket til gode. Byens Podcast har mødt boligminister Kaare Dybdvad Bek til en snak om regeringens prioriteringer.
Den bæredygtige bølge ser dermed ud til for alvor at være ankommet til byggeriet, og der bliver i disse år lavet mange praktiske forsøg med at bygge mere bæredygtigt.
Ud over energirenovering er genanvendelsen af byggematerialer også i høj grad med til at reducere klimabelastningen. Vi har talt med direktør i Lendager Group, Anders Lendager, om den cirkulære forretningsmodel, hvor udnyttelsen af eksisterende ressourcer ikke blot er en miljømæssig gevinst, men også et konkurrenceparameter.
Skal byggeriet være grønnere - sådan som regeringens klimapolitik lægger op til - skal der også stilles skrappere krav. Vi har talt med Mette Qvist, direktør i Green Building Council, der løbende vurderer og opsamler viden om byggeprojekters og byområders bæredygtige indsats.
Endelig skal vi høre hvordan samarbejde og organisering af byggeprojekter kan være en vej til at optimere processer og ressourceudnyttelse, hvilket igen fører til en lavere klimabelastning. Vi har talt med forsker og sektionsleder på Teknologisk Institut, Martha Kathrine Sørensen, der deler ud af erfaringerne med projektet Rebus.
Er du ny til podcast? Så læs denne lille vejledning om, hvordan du kommer i gang.