print logo

Ressourcerækkerne og Upcycle Studios i Ørestad

Arrangementet er lukket for tilmeldinger. Send en mail til Shuki på sfo@byensnetvaerk.dk, hvis du ønsker at komme på venteliste.​

Bæredygtighed, ressourcebevidsthed og upcycling er øverst på dagsordenen i to aktuelle byggeprojekter i Ørestad Syd. Tag med Byens Netværk på besøg i Ressourcerækkerne og Upcycle Studios, der tilsammen udgør to af tidens mest innovative eksempler på, hvordan byggeaffald og bæredygtig livsstil går hånd i hånd med moderne, eksklusive og fremtidssikrede familieboliger. Projekterne er tegnet af Lendager Group og opføres af Arkitektgruppen og NREP.

Fotoreportage

Luk fuld beskrivelse

Der bygges i disse år nye kvadratmeter til danskerne i den helt store målestok - og byggeriet tegner sig på den baggrund for en stor procentdel af CO2-udledningen. Ved at vende byggeaffald til en ressource og bruge mursten og facadekomponenter fra nedrevne bygninger til nye boligprojekter er det muligt til at skabe en ny og bæredygtig byggeindustri, der har direkte og positiv indvirkning på klimaforandringerne. Det er, hvad to nye projekter i Ørestad Syd handler om.


Ressourcerækkerne
Ressourcerækkerne består af 63 lejligheder og 29 rækkehuse, opført i genbrugsmaterialer fra forladte boliger og industribygninger.

Facaden består blandt andet af gamle mursten fra Carlsberg Byen - skåret ud som firkantede moduler, stablet og sammenbragt i et varieret, dynamisk mønster. Ideen med at skære murstenene ud og genbruge dem i blokke er udviklet af Lendager Group, som også har leveret elementerne. Siden 1960’erne har man i det meste byggeri benyttet så stærk cementmørtel, at det ofte ikke er muligt at adskille og genbruge mursten enkeltvis. Gennem materialeinnovation har Lendager Group skabt en ny og anderledes metode, hvor det er blevet muligt at genanvende mursten i langt større udstrækning, end vi har set før. 

Til byggeriet af Ressourcerækkerne har Lendager Group desuden oparbejdet store mængder genbrugstræ fra konstruktionen af Københavns Metro, hvor en nænsom håndværksmæssig bearbejdning har gjort, at træet fremstår som smukke og bæredygtige materialer i projektets facader og interiør.

Vi starter på Arkitektgruppens Byggelederkontor, hvor vi får en fælles introduktion til grundtanker og hovedgreb i byggeriet.

 

Upcycle Studios

Herefter går turen til Upcycle Studios, der er placeret på et af de byggefelter i Ørestad Syd, der har den højeste grad af kompleksitet. Hvor størstedelen af Ørestad Syd er udlagt som karrébebyggelse med gaderum til den ene side og gårdrum til den anden, har Upcycle Studios gaderum til begge sider. Til gaden mod syd består byggeriet af blandet byggeri i op til 11 etager, og til gaden mod nord finder man 20 moderne rækkehuse i tre etager. Den bygningsmæssige kompleksitet indgår desuden som konceptuelle grundsten og virkemidler i projektet, hvor det handler om at skabe overgange og forbindelser mellem højt og lavt, skygge og sol, bolig og erhverv.

Ligesom i Ressourcerækkerne har Lendager Group i Upcycle Studios fulgt en nytænkende og kompromisløs tilgang til materialegenanvendelse og bæredygtighed. Dermed repræsenterer byggeriet en cirkulær tankegang, der ifølge flere medier viser vejen til fremtidens byggeri. Således er der anvendt genbrugsbeton udviklet af betonaffald fra Københavns Metro, genbrugstræ udviklet af frasorteret træ fra Dinesen og upcyclede vinduesglas fra almene boliger i Nordjylland. De innovative materialeløsninger er udviklet og leveret af Lendager Group.

Projektet inddrager desuden bæredygtige koncepter som deleøkonomi, fællesskaber og fleksibilitet, manifesteret i det konkrete fysiske rum. Således kan en bolig anvendes som kombineret bolig og værksted eller andet erhverv for kreative, selvstændige eller iværksættere. Boligen kan også anvendes som én bolig i sit fulde omfang for familier med behov for meget plads. Eller den kan inddeles i to selvstændige afdelinger, der giver mulighed for at leje den ene afdeling ud eller bo flere generationer under samme tag.

Dermed sikrer projektet den bedst mulige udnyttelse af boligerne i alle døgnets timer og i forskellige faser af livet.

Vi slutter af med et besøg i en af de nøglefærdige prøvelejligheder, hvor vi får en forfriskning.

 

Visualiseringer: Arkitektgruppen og Lendager Group



Program

  • 15:30 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 15:40 Fælles oplæg på byggelederkontoret med introduktion til hovedgreb og bæredygtige principper for de to projekter
    v/ Tony Christrup, direktør i Arkitektgruppen, Per Mortensen, projektchef i Arkitektgruppen og Maria Beyer Skydt, forretningsudviklingsdirektør i Lendager Group.
  • 16:10 Præsentation og rundvisning i projekterne v. Per Mortensen, projektchef i Arkitektgruppen og og Niklas Nolsøe , Lead designer in Innovation and Product Development i Lendager UP
  • 17:00 Netværk og forfriskninger i Upcycle Studios prøvelejlighed
  • 17.30 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

07/11 2018 15:30 - 17:30

Adresse

Else Alfelts Vej 75
2300 København S

Deltagerantal

30

Mødested

Arkitektgruppens Byggepladskontor

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet 22346629

Praktisk information

Dato og tid

07/11 2018 15:30 - 17:30

Adresse

Else Alfelts Vej 75
2300 København S

Deltagerantal

30

Mødested

Arkitektgruppens Byggepladskontor

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet 22346629

footer image byens netværk