Mennesker, som har levet i byen, vil også gerne dø i byen. De vil mærke byens puls, lydene af børn, der leger i nærheden, liv, der leves i nabohusene. For de pårørende er det en stor hjælp at have nem adgang med offentlig transport. Danmark har i de senere år fået en perlerække af nye hospicer i naturskønne omgivelser. Men fremtidens befolkning vil bo i byer – så der er brug for et byhospice. Kom med Byens Netværk på besøg i Diakonissestiftelsens nye hospice, som er under opførelse på Frederiksberg.
Fotoreportage
Diakonissestiftelsen var med til at udvikle Realdanias 'Program for det gode hospice', der har dannet model for en række nyopførte hospicer i Danmark. Nu har de udviklet næste generation. Diakonissestiftelsens nye hospice opføres i den tætte by og er Danmarks første nye hospice i to etager. Det nye hospice er en del af Udviklingsplan 2020, som blandt andet også omfatter et nyt sundhedshus, en atriumgård og ca. 100 seniorboliger.
Nærvær og overskuelighed
Nærvær, overskuelighed og en personalegruppe, der fungerer som et team – det er vigtigt på et hospice. Samtidig skal der være et passende patientgrundlag til at skabe det helt rigtige miks af faglige kompetencer og en god anvendelse af personaleressourcerne. Ikke for stort og ikke for småt. Diakonissestiftelsen bygger som de første i Danmark et nyt hospice i to etager – uden at gå på kompromis med ideen om, at patienter, pårørende og medarbejdere skal opleve det som ét hus og én fælles arbejdsplads. Det nye hospice indeholder 16 sengepladser og et udgående hospiceteam samt fælles faciliteter for patienter og pårørende.
Stramt komponeret, blødt favnende
I det nye hospice er der lagt vægt på at skabe bløde bevægelser indvendig. Den ovale, indre gårdhave og det fælles opholdsrum i tilknytning hertil er husets hjerte.
Udadtil fremstår det nye hospice med et enkelt og let udtryk og moderne facadematerialer i høj kvalitet: Tombak, glas og Kebony. Den indre gårdhave, tagterrassen og de halvcirkelformede udskæringer tilføjer noget blødt og frodigt. Kompositorisk et samlet greb, men samtidig et hus, der er i øjenhøjde med sine brugere. Det nye hospice ligger tæt omgivet af eksisterende bebyggelse, og der er arbejdet med at tilpasse skalaen til det omgivende villakvarter og med at give huset et nutidigt udtryk med respekt for de gamle bygninger.
Erfaringsbaseret
Fremtidens byggeri bør være baseret på erfaringer fra dem, der kender de daglige behov og udfordringer helt ned i de små detaljer. Ofte involveres slutbrugerne kun lidt eller slet ikke, og det er dyrt at udbedre fejlene bagefter. I Diakonissestiftelsens nye hospice har de fagprofessionelle fra dag ét været dybt involveret i at formulere behovene og finde de rigtige løsninger, ligesom repræsentanter for pårørende og frivillige har været inddraget. Personalets store ejerskab til projektet forventes at smitte positivt af, når huset tages i brug.
Fakta
Bygherre: Diakonissestiftelsen. En almennyttig ikke-erhvervsdrivende fond, der i mere end 150 år har ydet professionel sundhed, omsorg og pleje, blandt andet gennem uddannelse af sygeplejersker og SOSU'er.
Læs mere om Diakonissestiftelsen her.
Arkitekt: Nord Architects
Ingeniør: Rambøll
Landskab: Masu Planning
Hovedentreprenør: Georg Berg A/S
Areal: 1.918 m2 + 315 m2 kælder
Opførelsesperiode: januar 2015 - marts 2016
Forventet ibrugtagning: april 2016
Projektet opføres med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond og Augustinusfonden.
Rundvisning
Projektchef Hanne Moe, Diakonissestiftelsen
Hospicechef Helle Tingrupp, Diakonissestiftelsen
Byggeleder Johnny Engel, Georg Berg A/S
Morten Gregersen, Nord Architects
Mia Baarup Tofte, Nord Architects
Steffan Iwersen, Nord Architects
OBS: Husk at medbringe sikkerhedssko og hjelm, da det er et byggepladsbesøg!
Arrangementet er desværre udsolgt og lukket for tilmelding. Skriv en mail til Louise Skafte ls@byensnetvaerk.dk, hvis du gerne vil på venteliste.
Dato og tid
27/10 2015 16:00 - 18:00
Adresse
Peter Bangs Vej 1, indgang 5
2000 Frederiksberg
Deltagerantal
40
Mødested
Vi mødes ved hovedindgangen til Diakonissestiftelsen og går samlet til byggepladsen.
Kontakt
ls@byensnetvaerk.dk
20956767