Udgivet d. 17. september 2020
2020 har været lidt af et kontrasternes år for byens liv og rum. Først blev byen usædvanligt stille under forårets corona-nedlukning for så at vågne op igen med et BRØL - og det er måske ikke så mærkeligt, bemærker arkitekt Jan Gehl om den genindtagelse af byrummet, som vi har set hen over sommeren.
Støj og larm har præget denne sommer, og bylivet er for nogen beboere simpelthen rykket for tæt på. Men der er hjælp på vej. I Københavns Kommune arbejder de på at få flere beføjelser, så de hurtigere kan gribe ind, lyder det fra Københavns Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen. Hun arbejder samtidig på at få bragt den urbane puls ud i flere byområder, således at trykket på de populære områder bliver bedre fordelt.
Støj er også blevet en genstand for forskning - især den støj der kommer fra naboerne. Det har antropolog Sandra Lori Petersen forsket i og udgivet hvidbogen ”Nabostøj en fælles udfordring.” Hun peger på, at diskussionen ofte handler om den enkeltes adfærd og moral, men ikke så meget om den fælles arkitektur. Det dogme skal udfordres, mener hun.
Byens rum har altid været en kampplads, siger arkitekt Jan Gehl, der med bogen Livet mellem husene fra 1971 var pioneren for nogle af de bylivs-trends, der siden har givet København ry af at være blandt verdens mest livable cities. Men de konflikter, der naturligt vil opstå i byens attraktive zoner, kalder på forhandling og nye aftaler mellem beboere og brugere i bydelene. Vi skal lære at finde nye balancer.
Lyt til podcasten her og hør de aktuelle interviews med:
Varighed af udsendelse: Cirka 15 min.
Udgiver: Byens Netværk
Tilrettelægger: Lisbet Fibiger, Byens Netværk
Vært og producer: Lasse Soll Sunde
Er du ny til podcast? Så læs denne lille vejledning om, hvordan du kommer i gang.