print logo
Byens netværk

Grennessminde

juli 2018



På Grennessminde siger vi næsten aldrig nej. Her er højt til loftet og idéer er der nok af. Listen over vores socialøkonomiske virksomheder bliver længere og længere. I april slog vi dørene op for Copenhagen Dome - Kraftcenter for Socialøkonomi og her i juni underskrev vi samarbejdsaftale med verdens næststørste kommune, Kommuneqarfik Semersooq i Grønland.

Foto: Samarbejdsaftalen underskrives i Grennessminde café i Taastrup. Fra venstre: Bestyrelsesformand, Knud Foldschack, Borgmester i Kommuneqarfik Semersooq, Asii Chemnitz Narup og Adm.Dir. på Grennessminde, Hanne Danielsen.

Alle har ret til en kollega
Grennessminde i Taastrup er et bo- og uddannelsessted og en arbejdsplads for unge med særlige behov og andre, der har svært ved at blive del af et arbejdsfællesskab. For alle har ret til en kollega. Det skaber trivsel at være en del af et hold og et arbejdsfællesskab. Se mere i vores lille film


Foto: Domen stod tidligere inde foran Den Sorte Diamant. Den er nu opført permanent midt i Grennessmindes Økologiske Gartneri. Det er muligt at leje til møder, konferencer mm.

Vi samler på duelighedstegn inden for alle de områder, vi arbejder. Når vi arbejder med mad i vores caféer, vores catering ud af huset og vores bageri, har vi det økologiske guldmærke (90-100% økologi). Vores gartneri er økologisk og vi er en registreret socialøkonomisk virksomhed, der også har smedefabrik, tømrerværksted og grøn service, der løser vicevært-opgaver.



Vi arbejder kort sagt med håndens arbejde, fordi vi kan se, at vores unge kan få jobs inden for de områder, når de er færdige hos os. Når vi lykkes med at få de unge videre i arbejde, skyldes det også et stort erhvervsnetværk af over 200 virksomheder, der tager vores unge i praktik og – hvis der er det rette match – ansætter dem bagefter. Det er både kendte virksomheder som IKEA og Parken, men også mange mindre entreprenørvirksomheder.



Sødsuppehistorier sælger ikke
Mange tror, at socialøkonomiske virksomheder får støtte fra kommune eller stat, eftersom vi løfter en samfundsopgave. Det gør vi ikke. Vi lever af at sælge ydelser og produkter til eksterne kunder. Er vi ikke dygtige nok, har vi ingen kunder og vi er på nogle hårde markeder.

Grennessmindes økologiske køkken leverer hver dag økologisk frokost til virksomheder i København og omegn, mad til events, receptioner o.lign. Her tæller det ikke, at vi også har ansat folk på kanten af arbejdsmarkedet. Maden skal være af høj kvalitet og den skal komme til tiden. Hver gang. Sultne folk skal man ikke messe med. Læs mere om vores frokostordning her.



Når vores økologiske gartneri leverer spiselige blomster og grøntsager til NOMA, må der ikke være smuttere. Samtidig skal der også være plads til vores unge og andre udsatte. Det kræver naturligvis noget helt særligt af vores ordinært ansatte. De skal dels være de bedste inden for deres faglige felt og så får de løbende kurser i KRAP  – en pædagogisk metode med redskaber, man kan bruge i det daglige.

Nobody’s perfect
Vi har selvfølgelig også begået masser af fejl. Og vi elsker at tale om dem. Det er også en af grundene til, at vi nu har etableret et Kraftcenter for Socialøkonomi. For vi ville ønske, at vi havde kunnet gå et sted hen, da vi startede vores socialøkonomiske virksomheder op, hvor nogle havde fortalt om deres fejl, så vi ikke havde behøvet at gentage dem. Læs mere om rådgivning om socialøkonomi her.



Derfor er vi medlem af Byens Netværk
Inspiration til at undgå (alt for mange) fejl og inspiration til udvikling finder man nu engang bedst i fællesskaber. Derfor er vi også rigtigt glade for nu at være medlemmer hos Byens Netværk. På Grennessminde har vi en drøm. En drøm om at lukke op for potentialet. Vores særlige ansatte har masser af potentiale, så det handler om at finde og udvikle samfundets potentiale for at arbejde sammen med – og dermed inkludere – folk på kanten af arbejdsmarkedet.

Du kan læse mere om os på www.gminde.dk

Grennessminde Taastrup 
Hovedgade 175 
2630 Taastrup 
Tlf.: 43 99 04 70
E-mail: info@gminde.dk 

Fakta om Grennessminde
Grennessminde i Taastrup blev stiftet i 1984 i en nedlagt møbelfabrik på Taastrup Hovedgade 175, hvor administrationen er i dag.

Skolen er opkaldt efter Inger Agnete Grenness, som i 1969 var med til at stifte Landsforeningen til Støtte for Sent Udviklede, der i dag hedder Landsforeningen Ligeværd. Agnete Grenness’ interesse for området opstod, da hun som ung pige fik at vide, at hun havde en ukendt søster, som var sent udviklet og derfor sendt hjemmefra.

Grennessminde består i dag af botilbud med omkring 100 unge fordelt på 6 forskellige botilbud, STU og en lang række tilbud inden for beskæftigelse, afklaringsforløb og praktik, samt ca. ligeså mange ordinært ansatte.

De socialøkonomiske virksomheder under Grennessminde er samlet i virksomheden Casa Rosso, der driver et industrikøkken (guldmærke i økologi), der producerer frokostordninger til virksomheder, herunder DTU Business, forskellige arkitekt- og advokatfirmaer og Danhostel Roskilde. Herudover Det Økologiske Bageri med egen café, en café i Albertslund, samt Ejendomsservice for boligforeninger i København. Det Økologiske Gartneri, smede- og tømrervirksomhed og endelig det sidste skud på stammen, en café på det gamle Grønttorvet i Valby, der åbner 15. august.

 

 

E+N Arkitektur november 2024

footer image byens netværk