print logo

Design, Decimaler og Dogmer – skal vi have alle med?

 

Snart mødes den danske byggebranche for at se grønt. Vi skal tale om løsninger, udveksle erfaringer og dele læringer, og så skal vi skynde på hinanden. Vi har nemlig travlt med at nå i mål med at nedbringe CO2 emissionerne, især i vores sektor, hvor der typisk går år fra første tanke og streg til det færdige resultat. Konferencen Byggebranchen ser grønt er central for at skabe øget momentum, vi har nemlig rigtig, rigtig travlt! Spørgsmålet er om vi har brug for både design, decimaler og dogmer for at indfri byggeriets kæmpe potentiale for at nedbringe CO2 emissioner?

BoligVærkstedet

På Earth Day den 22. april slog vi dørene op til BoligVærkstedet i Jernbanebyen. Earth Day er Jordens Dag – en global markering for at vi skal passe bedre på planeten og dens befolkning. Earth Day markerer, at vi skal handle for at ændre vores adfærd globalt, national og lokalt. En agenda, som vi i byggebranchen har et stort ansvar for og mulighed for at bidrage til. I VELUX har vi en stærk tro – fra vores stifter Villum Kann Rasmussen – på at Et eksperiment er bedre end 1000 ekspertantagelser. Det har blandt meget andet ført til, at vi har arbejdet med bæredygtigt demonstrationsbyggeri i mere end 20 år. Som en del af vores bæredygtighedsstrategi frem mod 2030 besluttede vi at gøre det til et pionérmål om klimahandling at vise, hvordan man kan bygge boliger idag, som opfylder klimakravene for 2030. Det gør vi med projektet Levesteder (Living Places), som har Danmarks laveste CO2 fodaftryk på 3.8 kg CO2eq/m2/år, med et førsteklasses indeklima. BoligVærkstedet i Jernbanebyen er det første byggede eksempel, som viser 7 prototyper med løsninger og materialer, som er på markedet i dag. Nu handler det om at skalere løsningerne! Hvordan gør vi det, og hvad har vi brug for?

Design

”Vi former vore bygninger, derefter former de os”, sagde Winston Churchill. Vi forbinder os med vores hjem som rammer, som identitet, som en kilde til mentalt og fysisk velvære; her er det helt centralt at vores hjem er fleksible, så vi kan boltre os forskelligt i aldre, tid og tempo. Det fordrer en dygtig arkitekt og ingeniør i fællesskab, så vi også kan bo på mindre plads med de samme funktioner hhv. i hjemmet og tæt på. Et veldesignet hjem betyder, at vi forbinder og fungerer med vores hjem, vi holder af det, passer godt på det og tillægger det værdi udover den økonomiske investering. Dermed giver det en længere levetid, hvilket er det mest bæredygtige overhovedet – at passe godt på det vi har.

Decimaler

CO2 fodaftryk opgøres i en livscyklusanalyse – en på mange måder kompleks disciplin, som kan forfines og forbedres betydeligt over tid. Det er vores nye bundlinie; hvad koster det at bygge, hvor lidt skade kan vi gøre på jordens ressourcer? Vi øver os endnu, og i branchen diskuteres der livligt decimaler og kalkulationer, som det skal være. Samtidig skal vi ikke gøre det mere kompliceret end det er. Lad os tage de nørdede detaljer i fagfora og imod forbrugerne gøre os umage for at forklare den nye valuta. LCA analyserne i Levesteder er verificeret af AAU/BUILD og indgår i en benchmark analyse af 20+4 cases i Boligbyggeri fra 4>1 Planet-rapporten, som udkommer fra BUILD (følg også med på hjemmesiden).

Dogmer

Skal vi undgå i processen. Vi må ikke gøre bæredygtighed absolut, dogmatisk og til en religiøs diskussion; det skal ikke patenteres og polariseres, hvis vi skal lykkes. Byggeri er en holdsport, og vi skal spille hinanden gode og undgå at pege fingre og ride på egne kæpheste. Vi skal ud og forklare og vise, hvordan det kan gøres på mange forskellige måder, udformninger, design og decimaler. Hvis det skal batte – og det skal det, jo hurtigere jo bedre – skal vi trække have alle med og i fælleskab rykke mod det samme mål.

Vi håber med BoligVærkstedet at have trampet en sti for, hvor lavt byggeri kan komme ned i CO2 fodaftryk, og vi håber, vi får følgeskab på stien, som vi kan gøre bredere i fællesskab.

BoligVærkstedet er et partnerprojekt i Copenhagen in Common, under World Capital of Architecture. Konceptet og byggeriet er udviklet i et stærkt partnerskab med EFFEKT arkitekter, Artelia ingeniører og Enemærke & Petersen som entrepenører. Fotos: Adam Mørk

Klummen er skrevet af Lone Feifer, Direktør for bæredygtigt byggeri, VELUX Gruppen. 
Byens Klumme er udtryk for forfatterens egen holdning.

Foto af Lone Feifer: Laura Stamer

Læs mere om Living Places

 

Tilmelding til nyhedsbrev

Bliv Medlem

Meld din virksomhed ind i Byens Netværk og deltag i den dialog, der er væsentlig for inspiration og videndeling på tværs af de fagligheder, der er med til at præge udviklingen af byggeriet og vores byer. Et medlemskab gælder alle ansatte i virksomheden.

footer image byens netværk