print logo

Restaurering og renovering af Nationalbanken

Nationalbankens ikoniske og fredede bygning på Havnegade skal renoveres og restaureres over en længere årrække. Vi får et sjældent kig bag facaden på et af arkitekt, Arne Jacobsens absolutte hovedværker, mens bygningen står tom.

Deltagerliste (opdateret 13.06)

Arrangementet er lukket for tilmeldinger. Vil du på venteliste, så skriv en mail til Louise på lsh@byensnetvaerk.dk

Luk fuld beskrivelse

Nationalbanken blev opført i årene 1965-78 og regnes for en af Arne Jacobsens absolutte hovedværker. Bygningen blev fredet i 2009, som den hidtil yngste bygning i Danmark, på grund af dens arkitektoniske og kulturhistoriske værdier.

I de kommende år skal bygningen restaureres og renoveres for at forlænge dens levetid – med respekt for Arne Jacobsens oprindelige tanker og visioner. Opgaven er en af de største restaureringsopgaver af en modernistisk bygning i dansk kontekst.

Blandt andet skal bygningens marmor- og glasfacader udskiftes og brandsikkerhed og indeklima skal forbedres. Bygningen skal opdriftssikres, ligesom indretningen skal gøres mere tidssvarende og fleksibel, så den lever op til de krav, der stilles til en moderne arbejdsplads.

Opdriftssikring – cirka 186 ekstra jordankre
Med sine to etager under jorden og sin placering tæt på havet, er Nationalbanken i Havnegade som et skib i vand. Forskellen er bare, at bygningen ikke må ”sejle”, for det vil kunne gøre uoprettelig skade på konstruktionen. Derfor er bygningen fastgjort med de såkaldte jordankre. Et spyd, der holder bygningen fast til undergrunden.

Da vandstanden i havet stiger, og der er udsigt til hyppigere skybrud og stormflod, skal der cirka 186 ekstra jordankre til for at holde bygningen på plads i fremtiden.

Vi får et muligt kig på de tre nye jordankre, der er monteret i et pilotprojekt før de resterende monteres. Vi kommer desuden ind bag facaden i den nu tomme bygning, før restaurerings- og renoveringsarbejdet snart påbegyndes.

Nationalbankens bygning er sammensat af en lav bygningsdel og en høj del, omkranset af en etagehøj mur. Den bærende konstruktion består af smalle moduler for at nedbringe konstruktionshøjden og give plads til en ekstra etage, uden at bygningen blev højere end nabokarreerne. Til facaden er benyttet det såkaldte curtain wall-princip, der betyder, at facaden hænger uden på bygningen uden at være en del af den bærende konstruktion. Det var meget nyskabende, da banken blev bygget.

Den lysegrå norske Porsgrunn-marmor, et materiale som Arne Jacobsen yndede at benytte, er anvendt både til Nationalbankens ydre facader og inde i huset. På facaden har han arbejdet med at skabe så lidt synlighed i samlingerne som muligt, hvilket betyder, at pladerne sidder meget tæt. Med tiden kan man dog se, at marmoren buer, hvorfor den skal udskiftes.

Det rådgiverhold, der frem til 2029 skal være med til blandt andet at planlægge renovering, restaurering og moderniseringen af Nationalbanken består af: EKJ Rådgivende Ingeniører og Rørbæk og Møller Arkitekter med Ove Arup & Partners Danmark, Varmings Tegnestue, Geo; DBI og Lytt Architecture. Sweco varetager den strategiske byggeledelse på projektet.

Den samlede anlægsramme for projektet er på cirka 2,8 mia. kr. ekskl. moms.

Kilde og fotos: Nationalbanken

Arrangementet er lukket for tilmeldinger. Vil du på venteliste, så skriv en mail til Louise på lsh@byensnetvaerk.dk

NB! Da vi forventer en stor interesse for dette arrangement, kan der kun deltage max to personer fra samme virksomhed.

Har du tidligere deltaget på et af vores besøg i Nationalbanken, kan du ikke tilmelde dig dette besøg.   

Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400 kr. ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os. Læs mere om vores forhold vedr. tilmelding her.



Program

  • 15:00 Vi mødes foran bygningen og går samlet ind - det er ikke muligt at komme ind i bygningen efterfølgende
  • 15:05 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 15:10 Introduktion til projektet v/ Ann-Pia Puggaard, Projektdirektør, Nationalbanken
  • 15:30 Rundvisning i bygningen
  • 16:30 Netværk
  • 17:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

13/06 2024 15:00 - 17:00

Adresse

Havnegade 5
1058 København K

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes foran bygningen og går samlet ind kl. 15 - det er IKKE muligt at komme ind efterfølgende

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja Beck, tlf. 20841973

Praktisk information

Dato og tid

13/06 2024 15:00 - 17:00

Adresse

Havnegade 5
1058 København K

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes foran bygningen og går samlet ind kl. 15 - det er IKKE muligt at komme ind efterfølgende

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja Beck, tlf. 20841973

footer image byens netværk