print logo

Kendt københavner-brutalisme har fået nyt liv

Deltagerliste (opdateret 24.06.22)

Berømt og berygtet lå DSB’s gamle godsbanehotel fra 1960’erne i mange år næsten øde hen på Kalvebod Brygge nr. 32 med en unik og sjælden gennemført brutalistisk stil, der var elsket og hadet. Nu er den 180 meter lange bygning med kælenavnet KB32 blevet transformeret til et fem-etagers åbent kontordomicil for Poul Schmith/Kammeradvokaten og Rigsarkivet og er præget af multifunktionel indretning, dagslys og kvalitetsmaterialer som egetræ, varmvalset stål og 50 år gammelt, eksponeret beton.

Vi besøger KB32 sammen med Simon Natanael Svensson, Partner, Architect MAA, Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Louise Bülow Rungwald, Indkøbschef og Projektleder, Poul Schmith/Kammeradvokaten. De vil give fortælle om processer, arkitekur og design bag transformationen, og vise os hvad der kan komme ud af et rigtigt godt samarbejde mellem bygherre, projekterende, udførende og ikke mindst lejere. Resultatet er et helt unikt kontorbyggeri indefra og ud, der demonstrerer hvor stort et potentiale der ligger i at transformere den eksisterende bygningsmasse.  

Luk fuld beskrivelse


I 2018 købte svenske Genesta bygningen af DSB Ejendomme og startede i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter transformationen fra det gamle godsbanehotel til en unik kontorbygning. Fra starten har alle involverede arbejdet med at genoplive den nedslidte bygning med det robuste råhus som fundament, hvilket er langt mere klimavenligt end nedrivning og har samtidig givet mulighed for at skabe langtidsholdbare og optimale fysiske rammer for en moderne arbejdsplads, der kan rumme op mod 1.000 medarbejdere – centreret omkring fortællingen om det gamle godsbanehotel, hvor de oprindelige kvaliteter er forstærket og ført op til at imødekomme brugernes behov. 

Facaden 

Særligt facaden på KB32 har i mange år været genstand for debat blandt arkitekturinteresserede med klare holdninger for og imod den karakterfulde betonstruktur.

Designet har fra starten respekteret det oprindelige udtryk ved at videreføre og forstærke den takt, som huset er født med. Den enkle og minimalistiske facade nedbryder skalaen fra bygningens 180 meter. Den ubrudte glasfacade i stueetagen bliver brudt ned i store vinduespartier opad fra første til tredje etage. De bliver igen nedbrudt i mindre vinduer på de øverste to etager. På den måde opleves den udstrakte facade som en komposition af forskellige dele. De matte, speciallakerede aluminiumsrammer indrammer de store vinduespartier og forstærker det samlede gavlmotiv. Facadedesignet har en høj detaljefokusering med integreret solafskærmning og skjulte elementsamlinger.

Transformation og renovering

I transformationen blev bygningen åbnet op og alle unødvendige lag fjernet ind til råhuset. Efterfølgende er der kun tilført elementer, der giver rumlig og materialemæssig værdi, og som forstærker de oprindelige kvaliteter. Det gælder blandt andet den enkle, underspillede og taktfaste facade med de store vinduer, der kaster dagslys helt ind i den 24 meter dybe bygning med højloftede.

Det gode kontorbyggeri

Med et klart arkitektonisk facadegreb er den lange bygning nedbrudt til en menneskelig skala, der også afspejler sig indenfor. Med en loftshøjde på knap 4,5 meter og 3,8 meter høje vinduespartier åbnes rummene op og naturligt dagslys kastes helt ind i den dybe bygning, hvor de oprindelige lyse, rå betonbjælker bliver bevaret og sætter et industrielt aftryk.

Transformationen af KB32 har haft fokus på at skabe en god og dynamisk plan-organisering omkring et naturligt, men også fleksibelt flow mellem bygningens åbne kontormiljø og dens flex-rum, møderum, stillezoner og store tagterrasse med udsigt over det indre København og Inderhavnen.  Med 1.000 mulige arbejdspladser skal bygningen kunne tilpasse sig en fremtid med muligheden for skiftende behov hos bygningens brugere.

Der er arbejdet målrettet med planløsning og indeklima, der sikrer en optimal, moderne arbejdsplads, som bl.a. inkluderer faciliteter som fremmer mødeinteraktion, videndeling og innovative arbejdsprocesser.

Med udgangspunkt i lokalernes størrelse har der været et særligt stort fokus på akustik, hvor det rå og taktile materialevalg både giver brugerne stemningsfulde og behagelige omgivelser, og samtidig også sørger for at eliminere efterklang. 

Projektet er kåret til Årets Kontorbyggeri 2022 (Nohrcon) og anmelderrost af Politikens arkitekturredaktør Karsten R.S. Ifversen og af Berlingskes arkitekturredaktør Holger Dahl

Teamet bag

Bygherre: Genesta/ REVCO

Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S

Ingeniør: Erik Pedersen Rådgivende Civilingeniører

Andre involverede: Poul Schmith/Kammeradvokaten (lejer), Rigsarkivet (lejer), LAIKA Rumdesign (Lejerrådgivning), SN Consult

Projekt færdigt: april 2021 - Areal: 29.200m2 - Anlægssum: fortroligt

 

Fotokreditering: Coast Studio 

 

Om VLA 

Om Poul Schmith/Kammeradvokaten 

 

Bemærk: Der må ikke tages fotos i bygningen ved vores besøg, dog tilladt fra tagterrassen.  

 



Program

  • 16:00 Velkomst v/ Byens Netværk
  • 16:15 Introduktion til projektet KB32 v/ Simon Natanael Svensson, Partner, Architect MAA, Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Louise Bülow Rungwald, Indkøbschef og Projektleder, Poul Schmith/Kammeradvokaten
  • 16:30 Transformation og samarbejde - omvisning v/ Simon Natanael Svensson, Partner, Architect MAA, Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Louise Bülow Rungwald, Indkøbschef og Projektleder, Poul Schmith/Kammeradvokaten
  • 17:30 Netværk og forfriskning
  • 18:00 Tak for i dag og god sommer

Praktisk information

Dato og tid

28/06 2022 16:00 - 18:00

Adresse

Kalvebod Brygge 32
1560 København V

Deltagerantal

40

Mødested

Foran hovedindgangen

Kontakt

ngj@byensnetvaerk.dk
28266304

Praktisk information

Dato og tid

28/06 2022 16:00 - 18:00

Adresse

Kalvebod Brygge 32
1560 København V

Deltagerantal

40

Mødested

Foran hovedindgangen

Kontakt

ngj@byensnetvaerk.dk
28266304

footer image byens netværk