print logo

Vikingeskibsmuseet - arkitektur og fremtidsplaner

 

Affredningen af Vikingeskibshallen i Roskilde har skabt en aktuel debat om Vikingeskibsmuseets fremtid som del af vores kulturarv. Vi tager på museumsbesøg og får en særomvisning med museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen med fokus på museets arkitektur og planerne for et nyt museum.

Deltagerliste (opdateret 26.02.2020)

Fotoreportage

Luk fuld beskrivelse


Vikingeskibshallen i Roskilde åbnede i 1969 som udstillingsbygning for Skuldelev-vikingeskibene fundet i Roskilde Fjord. Arkitekten bag var Erik Christian Sørensen, der tegnede en bygning, som afspejlede en af det 20. århundredes markante arkitekturstrømninger: brutalismen.

Inspireret af udenlandske arkitekter brugte Erik Chr. Sørensen beton på en hidtil ukendt, fri og rustik måde, hvilket resulterede i en dynamisk og rå arkitektur.

Vikingeskibshallens konstruktion med jernarmeringer dækket af tynd beton viste sig dog ikke modstandsdygtig overfor vind og vejr og særligt vandstandsstigningerne fra fjorden. Trods løbende vedligehold har bygningen derfor problemer med en smuldrende betonkonstruktion.

I 1998 blev bygningen fredet, og Roskilde Kommune og Vikingeskibsmuseet har gennem årene forsøgt at redde hallen, men uden held.

Pga. bygningens kritiske tilstand og for at kunne sikre vikingeskibene fremtidigt, søgte Vikingeskibsmuseet derfor i 2016 om en affredning af bygningen, som Slots- og Kulturstyrelsen gav afslag på, men som i 2018 blev godkendt af Kulturministeriet efter en klagesag.

Hele forløbet omkring affredningen har afstedkommet en aktuel debat om Vikingeskibshallens status som en markant repræsentant for vores bygnings- og kulturarv. I 2019 kom Vikingeskibshallen på en liste over de 100 mest væsentlige og repræsentative betonbygninger i Europa i det 20. århundrede udarbejdet af det EU-støttede forskningsprojekt Innova Concrete, som består af 29 forskningsinstitutioner, bevaringsorganisationer og virksomheder.

Vi tager på besøg til Vikingeskibsmuseet og får en særomvisning ved museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen og projektchef Kristoffer Birkebæk Kejser med fokus på museets arkitektur og planerne for et nyt museum, der kan sikre vikingeskibene og museets fremtidige udviklingsmuligheder.

BEMÆRK: Du skal selv betale entré til museet (115 kr.). Betales direkte på dagen. 


Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.



Program

  • 14:30 Vi mødes i museets forhal/indgang
  • 14:30 Velkomst v/ Byens Netværk og individuel køb af entré (du skal selv betale for entré til museet)
  • 15:00 Særomvisning v/ direktør Tinna Damgård-Sørensen og projektchef Kristoffer Birkebæk Kejser
  • 16:00 Mulighed for at se museet på egen hånd
  • 17:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

27/02 2020 14:30 - 17:00

Adresse

Vindeboder 12
4000 Roskilde

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes ved indgangen. BEMÆRK AT DU SELV SKAL BETALE ENTRE TIL MUSEET

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973

Praktisk information

Dato og tid

27/02 2020 14:30 - 17:00

Adresse

Vindeboder 12
4000 Roskilde

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes ved indgangen. BEMÆRK AT DU SELV SKAL BETALE ENTRE TIL MUSEET

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973

footer image byens netværk