Fasangården i Frederiksberg Have er ved at blive genskabt som den fornemme embedsbolig, den var en gang. Bygningerne rummer et hav af gemte historier i både vægge og gulve, og når restaureringen er færdig, er det planen at åbne Fasangården for offentligheden, der kan nyde de histoirske detaljer og unikke omgivelser.
Deltagerliste (opdateret 06.02.2020)
Tag med, når vi besøger og får en omvisning i Fasangården ved Slots- og Kulturstyrelsens projektleder og arkitekt Karsten Daubjerg Olesen.
Fasangården midt i Frederiksberg Have blev opført i 1682 som kongens fasaneri. Efter flere om- og tilbygninger fremstod den smukke, klassicistiske hovedbygning i sin nuværende form i 1828. Arkitekten Jørgen Hansen Kock forestod arbejdet samtidig med, at han istandsatte kronprinsens palæ på Amalienborg. Fasangården afspejler som et minipalæ det stiludstryk, som også Fr. VIII’s palæ på Amalienborg fik i samme år.
Fasangården fungerede som embedsbolig. Først for kongens fasanmester og senere for forskellige prominente personer, bl.a. den kongelige kabinetssekretær, mens den fra 1842-1850 var sommerresidens for dramatikeren, digteren og forfatteren Adam Oehlenschläger. Senere fik også videnskabsmanden Hans Christian Ørsted tilbudt Fasangården som æresbolig.
I 2018 påbegyndte Slots- og Kulturstyrelsen en omfattende restaurering af Fasangården med den vision at føre bygningerne tilbage til deres udseende i 1828 og åbne dem og det omkringliggende havemiljø for offentligheden, så man (igen) kan opleve de smukke rum og bygningens spændende historie. Arbejdet var forventet færdigt med udgangen af 2019, men er blevet forsinket pga. omfattende råd i staldbygningen. Bygningsarbejderne er næsten afsluttet og et haveprojekt færdiggøres i foråret.
Med restaureringen vil Fasangården blive genskabt som den fornemme embedsbolig, den var engang, og der har vist sig overraskende mange intakte bevaringsværdier i huset, som nu bliver sikret for eftertiden. Indvendigt er de oprindelige tapeter afdækket og rekonstrueret, mens lofterne i stuerne er dekoreret med fine, sarte farver, der går igen på tapeterne. De originale gulve har været taget op og lagt igen. Udvendigt er den ellers velkendte gule facadefarve blevet afløst af en grå, som er den farve, hovedbygningen oprindeligt havde. Den fredede belægningen på gårdspladsen rettes op og i haven kommer en ny trappe, så der bliver mulighed for udeservering.
Planen er nemlig, at Fasangården efter restaureringen bliver forpagtet ud til en restauration, mens staldbygningen kan fungere som butik. I køkkenafdelingen er der derfor også opsat et nyt industrikøkken, så det gamle køkken kun bliver til pynt.
Arrangementet er lukket for tilmelding. Hvis du ønsker at komme på venteliste, så send en e-mail til Shuki Foighel på sfo@byensnetvaerk.dk
Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.
Fotokreditering:
Dato og tid
24/02 2020 15:00 - 17:00
Adresse
Søndre Fasanvej 73
2000 Frederiksberg
Deltagerantal
30
Mødested
Fasangården ligger inde i Frederiksberg Have. Der er adgang fra porten ved Søndre Fasanvej 73 og gå 100 m. lige frem. Vi mødes på gårdspladsen.
Kontakt
kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973