print logo

Byens Netværk i Aarhus - Byudvikling og Netværk i Gellerupparken


Mange af 1960'erne og 70'ernes boligbyggerier blev født som vertikale velfærdssymboler og rammen om 'det gode liv'. Idag er mange af de vidtstrakte betonbyer under forandring. I Aarhus er bydelen Gellerupparken et meget aktuelt eksempel - og bydelen, der dækker et areal på størrelse med Aarhus midtby er i dag del af en langsigtet, strategisk helhedsplan med den overordnede vision at omdanne bydelen fra ”særligt udsat boligområde” til ny attraktiv bydel.​ Tag med, når Byens Netværk tager et højaktuelt kig på bydelen og hører om den netop vedtagne næste etape af helhedsplanen, der bl.a. byder på nedrivning af yderligere 600 boliger.

Arrangementet er samtidig Byens Netværks første arrangement i rækken af flere kommende arrangementer, som vi ser frem til at holde i og omkring Aarhus. Vi håber, at Aarhus vil byde velkommen til Byens Netværk. Alle medlemmer er naturligvis velkomne, og denne gang er nye og interesserede aktører indenfor byggeriet også meget velkomne.
 

 

Luk fuld beskrivelse

Inspireret af funktionalismen og Le Corbusier blev boligprojektet Gellerupplanen igangsat i 1968 som et moderne og nytænkende boligområde. Boligstandarden var høj, uderummene var store og åbne, og fra de øverste lejligheder var udsigten – dengang som nu – helt fantastisk.

Desværre har det ikke været de kvaliteter, der har præget billedet i de seneste mange års omtale af bydelen. Gellerupparken er blevet det århusianske synonym for ”et udsat boligområde”, og med en udstrækning, der svarer til Aarhus midtby, udgør bydelen en væsentlig del af den samlede by. Med sine 1.776 lejligheder er Gellerupparken landets største almene boligafdeling. Med til Gellerupparken hører også Toveshøj med 624 lejligheder. Der bor tilsammen godt 7.000 mennesker i de to afdelinger.

Kommunal helhedsplan
Omkring 2007 blev det besluttet at iværksætte en omfattende ombygningsplan for Gellerupparken og Toveshøj. Planen kaldes Helhedsplanen og formålet er at omdanne området fra "et særligt udsat boligområde" til en velfungerende, attraktiv og socialt balanceret bydel. Planen strækker sig over en række indsatsområder med mange etaper.

Helhedsplanens næste etape  
Aarhus Kommune har sammen med Brabrand Boligforening netop vedtaget næste etape af helhedsplanen, der bl.a. byder på nedrivning af i alt 600 boliger i Gellerup og Toveshøj. Nedrivningerne skal give plads til nye boliger og erhverv. Der vil samlet komme flere boliger end i dag, så der i 2030 vil bo 9000 i området mod 5000 i dag.

På Byens Netværks arrangement skal vi høre om de erfaringer, som de udførte greb i helhedsplanen har givet indtil nu, hvor der blandt andet er blevet revet et stort antal boliger ned, etableret ny infrastruktur, et grønt strøg gennem bebyggelsen og en række nye erhvervsbyggerier med udadvendte formål. Hvad er de indhøstede erfaringer og begrundelsen for de nye tiltag, og hvor står Gellerupplanen anno 2019?

Blixens kontorhus
Byens Netværks arrangement foregår i et af bydelens nye erhvervsbyggerier, nemlig kontorhuset Blixens, der er tegnet af Arkitema og bl.a. huser Aarhus Kommunes egen forvaltning for Teknik og Miljø. Blixens er en central del af helhedsplanen og de greb, man har ønsket at benytte for at løfte området ud af sit belastede image.

I den nye kommunale bygning på 20.000 kvadratmeter er afsat godt 1500 kva­dratmeter til udadvend­te funktioner, der skal sikre liv og aktivitet i området og skabe nye funktioner i Gellerup. Blixens er således være med til at kickstarte omdannelsen af bydelen ved både at give nye tilbud til Gellerups beboere og samtidig også tiltrække andre århusianere, som dermed får et naturligt ærinde i Gellerup. Der er desuden etableret café-områder i og udenfor bygningen, der skal være med til at forstærke fællesskabet mellem medarbejdere og borgere i området.

Vi indleder arrangementet på toppen af det nye kontorhus, hvor vi får lov at kigge ud på Gellerups bebyggelser i et nyt perspektiv – nyt og eksisterende byggeri - og masser af kommende forandring på vej.

Inden vi bevæger os ud i bydelen, får vi en rundvisning i det nye hjemsted for Aarhus Kommune – og arrangementet sluttes endnu engang af på roof top med et glas vin og en sandwich.

Arrangementet er gratis og åbent for alle. Tilmelding foregår via formularen herunder.


Fotos af Lisbet Fibiger, Byens Netværk samt Aarhus Kommune
Visualisering: Arkitema Architects



Program

  • 15:00 Velkommen til Byens Netværk i Aarhus. Vi starter i Blixens Roof Top med kaffe og velkomst
  • 15:30 Velkommen til Blixens og bydelen Gellerup. Oplæg om huset og bydelen v. Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening
  • 16:00 Introduktion til Blixens arkitektur v. Glenn Elmbæk Olsen, Arkitema
  • 16:15 Rundvisning i husets arkitektur
  • 16:45 Vi samles ved foyeren og tager på byrumsbesøg. Oplæg v. Ole Bech Jensen, Brabrand Boligforening
  • 17:30 Vi samles på Roof Top til netværk, sandwich og forfriskning
  • 18:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

12/06 2019 15:00 - 18:00

Adresse

Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand

Deltagerantal

40

Mødested

Blixens - vi mødes i lobbyen

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet 22346629

Praktisk information

Dato og tid

12/06 2019 15:00 - 18:00

Adresse

Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand

Deltagerantal

40

Mødested

Blixens - vi mødes i lobbyen

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet 22346629

footer image byens netværk