Ballonhangaren på Islands Brygge er ikke alene en sjælden historisk bygning, den har også en betydning for det særlige kulturmiljø, som i dag er knyttet til stedet. 100 år efter den blev bygget, er den unikke bygning nu under renovering. Vi skal høre om restaureringsarbejdet og blive klogere på, hvorfor det ikke kun handler om at redde bygningen i rent fysisk forstand, men også dens værdi for det sociale miljø og fællesskab, den er omdrejningspunkt for.
Ballonhangaren på Islands Brygge er en sjælden historisk bygning, der har overlevet 100 år som militæranlæg og siden ridehal. I dag er den omdrejningspunkt for et helt særligt kulturmiljø og fællesskab, som dens brugere, Rideklubben Ridevenner, har skabt omkring den.
Den 10 meter høje og 32 meter lange hangar i træ blev bygget i 1917 og blev i 25 år brugt af Hærens Ballonvæsen til opbevaring af de observationsballoner, der blev sendt i luften, når man skulle holde øje med om artilleriet kunne ramme plet på skydearealerne på Amager Fælled. De tilstødende bygninger blev brugt til opstaldning af de heste, der trak de enorme svæveballoner ud af bygningen.
Ballonhangaren blev indrettet som ridehal til politiet i 1961 og i 1970 overtaget af Social Boligbyggeris Ungdomsklubber for at lave rideskole. Siden 2005 har den været hjemsted for Rideklubben Ridevenner, der er en fritids- ungdomsklub med heste (og andre dyr), hvor børnene kan få rideundervisning og deltage i den daglige pasning.
Ballonhangaren, der er en af de eneste tilbageværende af sin slags i Europa, blev fredet i 2014, men blev lukket i 2015 pga. nedstyrtningsfare. Dermed var rideklubben også i fare for lukning. I 2017 købte Realdania By & Byg Ballonhangaren med henblik på at bevare den historiske bygning - og det kulturmiljø, som den udgør sammen med den tilstødende baraklejr Ballonparken - for eftertiden og samtidig gøre den brugbar for nutiden.
Vi får en snak med Lars A. Engberg, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut samt Marianne Pedersen, leder af Rideklubben Ridevenner, om processen med at redde Ballonhangaren og om vigtigheden af at se det særlige miljø omkring Ballonhangaren og rideklubben integreret i renoveringen.
Og så skal vi selvfølgelig se og høre nærmere om selve restaureringsarbejdet på Ballonhangaren og istandsættelsen af de omkringliggende bygninger, der fungerer som ridehal og hestestald - et arbejde som bliver udført med respekt for historien og de gamle teknikker. Til at fortælle om det deltager projektleder Tonni Kildentoft Nielsen og projektleder Emil Alexander Muldgaard fra KBS BYG samt projektleder og arkitekt Per Troelsen fra Realdania By & Byg.
Vi slutter af med at besøge et nybygget træhus i Ballonparken. Et område der er både kulturhistorisk og arkitektonisk unikt og skiller sig markant ud fra de omgivende nybyggerier på Islands Brygge.
Byggeriet af huset udføres primært gennem workshops og frivillig arbejdskraft af en gruppe bestående af arkitektstuderende og folk fra Ballonparken med byggeteknisk ekspertise. Formålet er at give de studerende – og andre interesserede – hands on erfaringer med forskellige byggeprocesser og inspiration til planlægning og visualisering af fremtidige boligformer. Projektet er muliggjort gennem finansiering fra Ballonparken og materialesponsorater.
NB!
Vi mødes ved Ballonparkens hovedindgang på Artillerivej 63 og går samlet til Ballonhangaren.
VEDR. PARKERING
Bemærk at det IKKE er muligt at parkere direkte ved Ballonhangaren/Ballonparken. Parkering kan ske på vejene omkring området, så indregn god tid til at finde en parkeringsplads.
Fotograf: Rimas Steponaitis. Billeder fra Arkitekturbilleder.dk
Dato og tid
04/07 2019 16:00 - 18:30
Adresse
Artillerivej 63
2300 København S
Deltagerantal
40
Mødested
Vi mødes ved Ballonparkens hovedindgang på Artillerivej 63 og går samlet til Ballonhangaren
Kontakt
kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973