print logo

Studietur til Cape Town


Kontraster i kulturer, arkitektur og befolkning.

Sydafrika er et land med store kontraster, hvor Afrika og Vesten på godt og ondt er smeltet sammen til en helt unik kultur. Cape Town er Sydafrikas næststørste by med cirka 3,7 millioner mennesker og ligger spektakulært flankeret af det majestætiske Taffelbjerg. Cape Town har en stor historie og er blevet kåret som verdens smukkeste storby af flere medier. Tag med os på studietur, hvor vi sammen dykker ned i Cape Towns historie, bliver klogere på byens udvikling og dens kontrastfyldte kultur.


Program for turen
Fotoreportage
Fotoreportage i lav opløsning

 

Luk fuld beskrivelse


Cape Town rummer en usædvanlig mangfoldighed: Afrika møder Europa, alverdens religioner lever side om side; skurbyer deler byråd med nogle af klodens mest spektakulære boligområder – og til byplanlæggernes store frustration insisterer de fleste på at bo på jorden, hvilket betyder, at en befolkning på størrelse med en tredjedel af Stor-Londons spreder sig over et område, der er en halv gang større.

Der foregår i disse år massive opgraderinger på en række områder i byen, hvoraf mange har at gøre med oprydning efter det racedelte apartheidsamfund og dets bevidste forskelsbehandling. Derudover forsøger man at forbedre den kollektive trafik, nye bycentre bliver opført for at mindske transportbehovene og konferencefaciliteter og hoteller udbygges for at øge turismen, der er et af byens hovederhverv.

Cape Towns vandkrise
Der bliver skrevet meget om Cape Towns vandkrise i medierne. For at gøre det kort, handler krisen om, at Cape Town er i akut fare for at løbe tør for vand. Storbyen forventer at ramme ’Day Zero’ – det punkt, hvor myndighederne bliver tvunget til at lukke for vandet til indbyggerne – om cirka tre måneder. Lige nu må indbyggerne i Cape Town bruge 50 liter vand dagligt. På "dag nul" bliver vandrationerne halveret.

Det er et ekstremt tiltag at lukke for vandet, og at det er kommet dertil skyldes mange ting, herunder også politiske fejlskøn ved ikke i tide at begynde at lede efter nye vandressourcer. Samtidig er vandkrisen kommet uhyre brat. Så sent som i 2014 var byens vandreservoirer fyldt fuldkommen op. I 2015 fik bystyret ligefrem en hæderspris af den globale gruppe af klimavenlige byer C40 for sin visionære politik med at spare på vandet. Men så kom tørken, der nu har varet i tre år og ført til den nuværende krise.
Der er igangsat nye vandboringer og desuden er byen ved at opføre nye afsaltningsanlæg, som skal være med til at hjælpe millionbyen igennem den tørre periode. Men der er stadig overhængende risiko for, at Cape Town løber tør for drikkevand inden vinteren bringer regn til området i år.

Som med de fleste andre klimaudviklinger kan man ikke direkte sige, at den katastrofale tørke i Cape Town skyldes klimaforandringer. Men det er sandsynligt – beregninger viser, at Cape Town og omegn vil få mindre og mindre regn i fremtiden. Netop derfor bør krisen i Cape Town vække opsigt og føre til handling over hele kloden.


Vi skal selvfølgelig høre meget mere om vandkrisen under vores besøg i Cape Town. Du kan også læse mere om krisen her:
"Vandkrisen i Cape Town bør være et wakeupcall til os alle" Politiken.dk 08.02.2018.
"Vandkrisen strammer til i Cape Town" Globalnyt.dk 10.01.2018
"Regn udsætter vandkrise i Cape Town en måned" nyheder.tv2.dk 06.02.2018

Opdatering 30.04.2018:
Day Zero med lukning for vandet er afblæst/udsat på ubestemt tid. Krisen har sat gang i udforskningen af mere langsigtede løsninger af drikkevandsforsyningen.

Turister og andre gæster bruger mindre end én procent af Cape Towns vand - og landets myndigheder har, selv da krisen var på sit højeste, opfordret turisterne til at fortsætte med at komme, da indtægterne fra dem langt opvejer de problemer, de skaber. Turisme er en vækstindustri (en af de få) og bidrager ikke bare til titusinder af menneskers levebrød, men også til samfundsinvesteringer - for eksempel i langsigtede løsninger på drikkevandsforsyningen.


En historisk by
Cape Town blev grundlagt af hollænderen Jan van Riebeeck i 1652, som var udsendt for at finde et sted at dyrke friske grøntsager til de søfarende til Fjernøsten. Gennem århundreder har forsyningsstationen udviklet sig til en multikulturel storby fyldt med kontraster i kulturer, arkitektur og befolkning, og hvor historiens vingesus stadig kan mærkes.

Igennem de seneste fem årtier har Cape Towns byggemyndigheder især haft fokus på byfornyelse og restaurering. Byens centrum gennemgik i 1970erne og 1980erne en ganske brutal periode, hvor dele af den victorianske bymidte blev revet ned, og sammen med nyindvundet land langs havnen blev bebygget med ofte brutalistisk beton. Med åbningen mod omverdenen efter apartheidstyrets fald i 1990-­94 blev der fokus på bevaring og byfornyelse, der respekterede de historiske bygninger. Men samtidig er der i dag et stort behov for at øge densiteten i bestræbelserne på at sikre flere boliger og en by, der lever hele døgnet. Det hele foregår under en livlig offentlig debat, hvor tilhængere af bevaring og fornyelse ofte støder sammen – men også skaber overraskende løsninger.

En ærlig by
Cape Town er også en åben og ærlig by - åben over for mennesker uanset race, religiøs overbevisning og seksuel orientering - ærlig over for fortiden. Arrene efter det hvide, racistiske apartheidregime er tydelige, ikke mindst omkring det såkaldte Cape Flats-område, hvor mange farvede og sorte blev tvangsflyttet til under apartheid, og hvor de fortsat bor. På trods af den store ulighed i befolkningen og en dyster historie er Cape Town også en smuk by - det sørger bjerget, de gamle traditionsrige gader i centrum, den mangfoldige kultur, byens mange grønne parker, strande og ikke mindst den imponerende havnefront for.

Kilde: Politiken.dk og Talking Spaces v/ Jesper Strudsholm

Vi har allieret os med Cape Town-specialist, Jesper Strudsholm fra Talking Spaces. Jesper er dansk arkitekt og journalist og har bl.a. været Afrika-korrespondent for Politiken med base i Cape Town (1995-2010).

Fakta om turen


Dato
Tirsdag den 2. oktober 2018 – onsdag den 10. oktober 2018

Udrejse
Emirates
2. oktober: København-Dubai kl.15:35-23:55 (lokal tid) EK152
3. oktober: Dubai-Cape Town kl. 03:50-11:35 (lokal tid) EK772

Hjemrejse
Emirates
9. oktober: Cape Town-Dubai kl.18:05-05:30 (lokal tid) EK771 
10. oktober: Dubai-København kl. 08:20-13:15 (lokal tid) EK151 

Bagage tilladt pr person: 30 kg der kan fordeles på flere kufferter, plus håndbagage 7 kg (55x38x20cm).

Hotel
Vi skal bo på hotel Stay Easy Cape Town City Bowl
Adresse:
54 Bree Street
Cape Town City Centre, 8000
Telephone: +27 21 492 9988

Hotellet ligger på den pulserende Bree street, som vrimler med barer og restauranter. Long Street, som også er en livlig gade, ligger kun 200m væk, Waterfront er 2 km væk og det charmerende Bo-Kaap distrikt (Cape-Malay) ligger ligeledes i gåafstand fra hotellet. Hotellet er et "budget" hotel, men med udmærkede værelser og der er adgang til skybaren på nabohotellet Sun Square.

Formålet med turen

  • Netværk med byggebranchen og lokale aktører i Cape Town til inspiration, gensidig forståelse og nye idéer. Udveksling af viden, idéer og en større forståelse for eksisterende udfordringer, når der bygges og byudvikles.
  • Kendskab til byudvikling og arkitektur i Cape Town - både moderne og historisk
  • Netværk både nationalt og internationalt.
     

Program
Der er endnu lang tid til afrejse, og programmet er ikke på plads, men kommer bl.a. til at indeholde følgende:

  • Møde med myndigheder i Cape Town med introduktion til byen og visionerne for byens udvikling boligmæssigt, økonomisk, politisk samt om arven efter værtskabet for fodbold-VM I 2010.
  • Møde med danske og afrikanske aktører i Cape Towns byggebranche. Bl.a. med fokus på udviklingen af bæredygtige løsninger i forbindelse med Cape Towns store vandkrise.  
  • Besøg i The Waterfront, som er Afrikas mest besøgte destination. Den gennemrenoverede havnefront er en af byens største succeshistorier de seneste 20-30 år. Gamle pakhuse er genopbygget, nye er opført i gammel stil, som tilsammen udgør et enormt shopping- og forlystelsesområde med biografer, fine restauranter og butikker af enhver art. The Waterfront er integreret i den stadigt arbejdende havn, og arkitektonisk er der gjort meget ud af at bibeholde gamle bygninger og designe nye i respekt for det eksisterende havnemiljø.
  • Besøg i det spritnye og spektakulære Zeits Mocaa i Waterfront-området. Zeitz MOCAA  er Cape Towns nye museum for moderne afrikansk kunst, tegnet af Heatherwick Studio i London, som har skabt et spektakulært byggeri i en transformeret kornsilo.
  • Township temadag. Om Townships og boliger i Cape Town og udviklingen fra township til etableret bydel. Fra myndighedernes planer til entreprenørens udfordringer på byggepladsen. Vi skal besøge townships, hvor folk bor i skure (men stadig går på universitetet og har en smartphone), men hvor man også finder eksempler på nyere og bedre boliger. Og så skal vi høre mere om byens el- og vandkrise.
  • Besøg i District Six – et område i Cape Town, som i dag ligger som et åbent sår, efter at 60.000 beboere blev tvangsflyttet og området bulldozet under apartheid. District Six var et levende, men fattigt, farvet område helt op til byens centrum. I 1966 blev det erklæret for hvidt område, befolkningen blev forflyttet, og det ligger nu som et ubebygget monument over byplanlægning under apartheid. Genopbygningen er forsinket af udbredt uenighed om, hvad der skal bygges og hvem af de mange efterkommere af de oprindelige beboere, der skal eje det.
  • Besøg i bydelen Bo-Kaap - multikulturelt område, der er rig på historie og kendt for sine romantiske, brolagte gader og huse i livlige farver (tidligere kendt som Malajkvarteret).
  • Cykeltur i Vinlandet, hvor vi besøger flere vingårde og hører om en spirende social ansvarlighed i vinindustrien.
  • Tur op på Cape Towns vartegn - det ikoniske Taffelbjerg, som kan ses næsten overalt i byen, og hvorfra der er en imponerende udsigt.
  • m.fl.

 

Inspiration til turen - læs mere:
Afsnittet opdateres løbende.
 

Rejsebetingelser:

Faglig og teknisk rejsearrangør:
Byens Netværk er den faglige rejsearrangør og således kun ansvarlig for det faglige program.
Den tekniske rejsearrangør er BilletKontoret A/S, medlem af rejsegarantifonden nr. 650.

Tilmelding
Tilmelding er bindende. Tilmelding foregår ved at udfylde nedenstående formular.

Tilmeldingsfrist: OBS! Forlænget til 12. juli 2018 - betaling via faktura umiddelbart efter tilmelding.

Du får en bekræftelse på din tilmelding pr. mail fra Byens Netværk.
Der skal betales depositum kr. 5.000 ved tilmelding. Du får en faktura.
Restbeløb betales medio juni 2018.

Ansvar for korrekte oplysninger
Husk at det er dit eget ansvar at sikre, at vi har de korrekte oplysninger om dig til flybilletter osv. Vær derfor opmærksom på at skrive dit fulde navn (som det står i dit pas), telefonnummer osv. korrekt i tilmeldingsformularen.

Navneændring
Tilmelding er bindende, men navneændring kan ske uden omkostninger indtil 31. august 2018. Derefter er navneændring evt. mulig mod gebyr til flyselskab.

Gyldigt pas og paskopi
Så snart du har tilmeldt dig, skal du skal sende en digital kopi af dit gyldige pas (siden med dit navn) til Billetkontoret mice@billetkontoret.dk.
Vigtigt: Passet skal være gyldigt mere end 30 dage efter afrejsedato fra Sydafrika. Derudover skal der være minimum to ledige sider i passet, således at det kan blive stemplet i den sydafrikanske paskontrol. læs evt. mere her.
Husk at det er dit ansvar at sikre dette.

Visum
Danske statsborgere behøver ikke visum til Sydafrika, da vores ophold er under 90 dage. Er du ikke dansk statsborger, må du gerne kontakte os ifm. din tilmelding.

Forplejning
Forplejning på vores fælles ”jævne” frokoster/middage er for egen regning, og du modtager en faktura efter hjemkomsten. Regningen deles solidarisk. Regn med ca. DKK 400,- pr. dag ekskl. drikkevarer.

Deltagerprofil
Inden afrejse skal du udfylde en deltagerprofil. Profilen er et godt redskab til netværk på turen. Vi sender en skabelon, som ikke tager mange minutter at udfylde og sende tilbage til os.

Deltagerantal
45 personer. Da det er en netværkstur prioriterer vi, at så mange af vores medlemsvirksomheder som muligt kan deltage. Dvs. maks. 3 personer pr. virksomhed. Hvis vi efter tilmeldingsfristens udløb stadig har ledige pladser, så er der naturligvis mulighed for at tilmelde sig. Turen gennemføres ved minimum 35 tilmeldte. Vi reserverer 5 pladser til netværksmedlemmer, som ikke har været med tidligere.

Forsikring
Du skal selv tegne en rejse- og/eller en afbestillingsforsikring. Billetkontoret tilbyder begge dele til en favorabel særpris for deltagere på Byens Netværks studietur.

Afbestillingsforsikring
Med en afbestillingsforsikring er du dækket, hvis du eller pårørende i nærmeste familie bliver ramt af alvorlig sygdom eller dødsfald. Afbestillingsforsikring skal tegnes ved tilmelding af studieturen. Den dækker ikke, hvis du fortryder at have tilmeldt dig.

Pris på afbestillingsforsikring: Enkeltværelse, kr. 990,-(Normalpris 1.185,-)
Pris på afbestillingsforsikring: Delt dobbeltværelse, kr.890,- (Normalpris 1.005,-)

Rejseforsikring
Det gule eller blå sygesikringskort dækker ikke for denne rejse til Sydafrika. Derfor kan det kun anbefales at tegne en Gouda Erhvervsrejseforsikring, der dækker ved akut opstået sygdom på destinationen. Den dækker også ved akut opstået sygdom hos et familiemedlem, der bliver syg, mens du er afsted og som kræver, at du rejser hjem. Forsikringen tegnes hos Gouda og koster kr. 510,- (Normalpris 565,-) pr person.

Ønsker du at tegne en rejse- og/eller en afbestillingsforsikring, skal du angive det nedenfor i tilmeldingsformularen. Så sender vi besked videre til BilletKontoret, der er teknisk rejsearrangør. Begge forsikringer tegnes gennem Gouda Forsikring.

Forlængelse af rejsen
Ønsker du en anden hjemrejse/udrejsedato, er dette muligt. Da vi rejser på en gruppebillet, er der dog en begrænsning på, hvor mange, der kan ændre rejsen. Gør Mathilde opmærksom på, at du ønsker at ændre din rejse på mvs@byensnetvaerk.dk. Der er et gebyr på kr. 500,- pr. person plus en eventuel prisdifference.

Valuta
Følg de seneste valutaopdateringer på Sydafrikanske Rand - f.eks. på Valutakurser.dk.

Vaccinationer
Følgende vaccinationer anbefales ved rejser til Sydafrika.

  • Hepatitis A
  • Difteri-Stivkrampe

Anbefalingerne tager udgangspunkt i rejselængde og rejsetype - vær altid opmærksom på "Særlige risici". Læs mere hos Statens Serum Institut. Det er dit eget ansvar at få de anbefalede vaccinationer.

Ændringer
Vi gør os umage for at lave den bedst mulige studietur til jer og tager således forbehold for forbedringer.

Pris
Pris kr. 19.750,- pr. person
(enkeltværelse)

Pris kr. 16.750,- pr. person
(delt dobbeltværelse)

Prisen inkluderer fly, hotel, morgenmad, udflugter, entréer samt et fuldt fagligt program.
Derudover afholdes der et kick-off arrangement inden afrejse.

Forplejning faktureres efter hjemkomst. Læs mere i afsnittet om forplejning længere oppe.

Priserne er baseret på en minimumstilmelding på 35 personer.
NB: Priserne er udregnet efter dags dato skatter/afgifter, regler og valutakurser, samt det ovenfor nævnte antal deltagere, og er derfor opgivet med forbehold for mindre ændringer. Idet den Sydafrikanske Rand betragtes som eksotisk, tages der forbehold for kursændring, hvor vi har brugt kurs 0,52. Skulle kursen ændre sig med mere end 5% i forhold til kursen pr. d.d. (15.01.2018) kurs 0,50, tages der forbehold for prisændring. Dette gælder også, hvis kursen falder i forhold til den danske krone.

Rejseteam
Byens Netværk
Jesper Strudsholm, Talking Spaces
Teknisk rejsearrangør: Peter Grooss, Billetkontoret

Ring eller skriv til Henriette Sofie Larsen, hvis du har spørgsmål til turen. Telefon: 23344601 eller mail: hsl@byensnetvaerk.dk

Studieturen er lukket for tilmeldinger. Send en mail til Henriette på hsl@byensnetvaerk.dk, hvis du ønsker at komme på venteliste.​




Praktisk information

Dato og tid

02/10 2018 00:00 - 10/10 2018 00:00

Adresse

Lufthavnsboulevarden 6
2770 Kastrup

Deltagerantal

45

Mødested

Kastrup Lufthavn

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette Sofie Larsen tlf. 23344601

Praktisk information

Dato og tid

02/10 2018 00:00 - 10/10 2018 00:00

Adresse

Lufthavnsboulevarden 6
2770 Kastrup

Deltagerantal

45

Mødested

Kastrup Lufthavn

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette Sofie Larsen tlf. 23344601

footer image byens netværk