Grib cyklen og tag med på husbådssafari i Københavns Havn. Vi dykker ned i husbådens våde element og lader os forføre af fire stærke drømmere, der med hver sin individuelle historie har haft mod til at bygge deres tilværelse op på vand. For hvad kræver tilværelsen som husbådsbygger og beboer egentlig?
Livet på vandet er for mange lig med drømmen om frihed og retten til at bestemme selv. Men side om side med de stjerneklare nattehimle, de klukkende bølger til morgenkaffen og den vuggende fornemmelse af frihed findes også en hverdag med usikre lejekontrakter, akutte reparationer og masser af tømmerlus. For de fleste er vejen til målet for stor – og mange lader da også det flydende hjem forblive en drøm.
Hvad er status på husbåden i København i 2018?
Trods en oprindelig vision fra Københavns Kommune om 1500 husbåde i Københavns havn er der i dag kun cirka 100 husbåde tilbage i havnen. Med en stigende kapitaliseret boligmasse i byens havnearealer er antallet af kajpladser til leje blevet mindre, og husbådsbyggerne må se sig tilfredse med kortvarige kontrakter og flygtige lejemål, hvilket nok kræver et vist DNA hos selv den største husbådsentusiast.
Husbåden findes i mange udgaver – den gamle ombyggede coaster, flodprammen, den moderne typehusudgave, luksusudgaven, selvbyggerbåden og den ombyggede / udbyggede båd, skabt af alle tidens genbrugsmaterialer.
Vi har mødt fire husbådsentusiaster, der denne onsdag åbner op for deres liv i og med husbåden.
Ibs husbåd
Den første husbåd, vi skal se, er Ib og Birgittes splinternye og nybyggede kanalbåd, indrettet med state-of-the-art Scandinavian design. Som ejere af det nordiske udstillingssted DesignWerck, der ligger på den tilknyttede havnegrund bagved, er det parrets hensigt at benytte husbåden både som bolig og udvidet showroom. Båden har motor, da det er en del af drømmen på et tidspunkt at sejle ned gennem Europas kanaler og promovere Danmark og skandinavisk design.
Lars’ flodpram
Lars' flodpram har været vidt omkring, siden Lars indtog den som husbåd for mange år siden. I en periode har den også fungeret som bådcafe på Christianshavn, ligesom den i en årrække har været ejet af den legendariske Christiania-cykelsmed. Idag har Lars overtaget båden igen og har siden bygget til og om, så den fungerer som optimal bolig for ham og hans familie.
Tokes husbåd
Vi fortsætter turen til Tokes selvbyggede husbåd, hvis 180 m2 fordeler sig på to etager sammensat af forskellige elementer. Overbygningen består af to oprindelige kontorpavilloner, og Toke har senere udvidet boligarealet med en ny flydeponton fra Lindøværftet, der gav plads til ekstra værelser til familien i nederste del af båden.
Jespers coaster
Vi slutter af med et besøg i en gammel hollandsk coaster fra 1906. Jesper, der til daglig er direktør i Genbyg, har boet i båden sammen med sin familie i 14 år. Coasteren bærer præg af genbyggerens kærlighed til gedigne og originale materialer, og båden er ombygget nænsomt og med respekt for det oprindelige.
Oplæg og forfriskninger i Lynetten
Arrangementet fortsætter med oplæg, vin og tapas i Lynetten.
OBS: Turen er en cykeltur. Du skal selv medbringe cykel.
Vi gør opmærksom på, at vi pr. d. 4. april 2018 indfører muligheden for at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os. Al eventuel indtægt fra no-show-fees går til kommende arrangementer.
Dato og tid
31/05 2018 15:30 - 18:45
Adresse
Strandgade 27B
1402 København K
Deltagerantal
50
Mødested
Vi mødes med cykler på p-pladsen foran det gamle DAC. Du skal selv medbringe cykel.
Kontakt
lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet 22346629