Tag med til De Gamles By i hjertet af Nørrebro - et historisk område med plejehjem, børneinstitutioner og sundhedstilbud. Kvarteret er i rivende udvikling, og fremstår mere og mere som en oase i København med grønne områder, dyrehold og legende børn i alle aldre.
Hør bl.a. om skybrudssikringen af kvarterets grønne områder samt om moderniseringen og udviklingen af nye haver til flere af plejecentrene, når vi tager en tur rundt i De Gamles By. Vi slutter af ved Plejecenter Klarahus, som er blevet udbygget med et nyt produktionskøkken og fælleslokale med flotte grønne plantevægge.
Deltagerliste
Fotoreportage
De Gamles By er en hyggelig oase og et historisk område med plejehjem, børneinstitutioner og sundhedstilbud i hjertet af Nørrebro. Området blev dannet i 1892 og er i dag forvaltet og ejet af Københavns Kommune. Kvarteret besidder en særlig historisk karakter pga. den gamle bevarede bygningsstruktur med frodige tilhørende haver og grønne områder, som virker som en rolig oase midt i det ellers mangfoldige Nørrebro.
Engang kom de fattige her efter "kommunemad", og beboerne tiggede om torsdagen. I dag er området en stille, grøn oase for børn og gamle. En helhedsplan fra 2012 har åbnet det gamle område op og givet færre hegn og bedre tilgængelighed. I dag ligger daginstitutioner og plejecentre side om side i kvarteret, og det er også her, man finder ByOasen, som er en offentlig park og bemandet legeplads bl.a. bestående af en bybondegård, hvor børn og unge har mulighed for at stifte bekendtskab med geder, høns, kaniner, marsvin, mus, fugle og bier samt meget andet.
Sidste år gennemførte Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen et skybrudspilotprojekt i De Gamles By. Utidssvarende haveanlæg blev omdannet til nye rekreative haver med masser af grønt til ophold for de ældre beboere og pladser til møder på tværs af generationer, samtidig med at haveanlægget håndterer regnvandet fra områdets tage.
Produktionskøkken med grønne plantevægge på Klarahus
Plejecenteret Klarahus ligger midt De Gamles By. Som en del af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens moderniseringsplan bliver plejecenteret nu udbygget med et nyt produktionskøkken med et tilknyttende fælleslokale, som skal sprede madglæde i beboernes hverdag og skabe nye muligheder for fællesskaber på tværs af plejecenteret. Projektet er udarbejdet med stor omhu for at lade tilbygningen fremstå som en markant arkitektonisk helhed med den eksisterende klassiske ældre hovedbygning samt med en ambition om at skabe en let og flydende kobling med den grønne park. Det har således været den overordnede arkitektoniske ambition, at vælge materialer der kan fremstå med deres naturlige farve og med materialets egen stoflighed.
Som en del af projektet etablerer Nature Impact grønne plantevægge og grønne tage på det nye produktionskøkken.
Grønne plantevægge er et arkitektonisk supplement til en bygning. De fungerer som vertikale haver og skaber masser af stemning og smukke visuelle omgivelser. De vertikale haver spiller med på årstidernes skiftende, og vil således står med skiftende udtryk efter sæson.
På Klarahus var det desuden hensigten at der skulle regnvandsopsamles, og at regnvandet skulle genbruges til vanding af plantevæggen. I dag er mange grønne tage blevet så effektive, at det ikke er muligt at regnvandsopsamle fra et grønt tag. Derfor henter det nye tag på Klarahus også regnvand fra tilstødende tage.
Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.