Foto: Sofiebadet, Den markante navlesten er bygget af marmor i 1909
Fotograf Susanne Mertz
Fotoreportage
Billeder af Sofiegården, Peder Duelund Mortensen, Box 25 Arkitekter
Christianshavns historiske badeanstalt har for nyligt undergået en gennemgribende renovering med fokus på økologi, energieffektivisering og genanvendelse af materialer. Tag med og hør om bæredygtigt byggeri og renovering, lokale fortællinger fra en mangfoldig bydel efterfulgt af besøg i det historiske Sofiegården.
Sofiebadet har eksisteret i mere end 100 år som lokal badeanstalt på Christianshavn, der fokuserer på bæredygtighed og økologi, hvilket blandt andet ses i renovering af badeanstalten.
Renoveringen er godkendt af Kulturarvstyrelsen, da Sofibadet er en fredet bygning. Renoveringen af hovedhuset er udført af tegnestuen Thyra mens byggeriet af Det Lille Palæ og Hamam er udført af Fornyetenergi.dk ved arkitekt og bygmester, Flemming Abrahamsson, og er et godt eksempel på bæredygtigt byggeri.
På turen til Sofiebadet får vi en gennemgang af de tanker, der har ligget bag renoveringen af badet. Istandsættelsen er skabt med respekt for de eksisterende strukturer samtidig med, at det peger mod innovative, grønne løsninger for renovering. Sofiebadet har blandt andet arbejdet med energioptimering, da de har et stort energiforbrug til vand og varme til badene samtidig med, at det er en udfordring at arbejde med et bygningsfredet hus.
Sofiegården
Efter turen i Sofiebadet tager vi en kort gåtur til et andet lokalhistorisk sted, Sofiegården. Her vil en af arkitekterne bag opførslen af Sofiegården, arkitekt MAA og lektor Peder Duelund Mortensen, Box 25 Arkitekter, fortælle os om Sofiegårdens historie og relationen mellem opførelsen og den samtidige kontekst, det blev opført i. Peder Duelund Mortensen fortæller både om den arkitektoniske udformning og Sofiegårdens forankring i lokalområdet.