Den færdige facade med den okkergule port. Foto: Den Franske Ambassade.
Fotoreportage
Den Franske Ambassades reportage
Nu får du en unik mulighed for at komme inden for i Thotts Palæ på Kgs. Nytorv sammen med ingen ringere end arkitekten, der til daglig har ansvaret for vedligeholdelsen af slottet i Versailles.
Thotts Palæ på Kongens Nytorv, som huser Den Franske Ambassade, fik i vinteren 2012 gennemrestaureret facaden. Frédéric Didier, der til daglig er chefarkitekt ved Versailles, har stået for den store restaureringsopgave i tæt parløb med Kulturstyrelsen og en dansk/fransk komité af fagfolk og KBS Byg, som har været entreprenører på projektet.
Om Thotts Palæ
Thotts Palæ blev anlagt af søhelten admiral Niels Juel i 1670'erne i hollandsk barokstil. Palæet blev i 1760 købt af Otto Thott, der umiddelbart efter lod den dansk bosiddende, franskfødte Nicolas-Henri Jardin nydesigne facaden i en mere monumental nyklassicistisk stil. Siden 1930 har palæet fungeret som Frankrigs ambassade.
Ved en restaurering i 1980'erne fik facaden en lys rød, laksefarvet tone. Grundige undersøgelser under restaureringen i 2012 viste dog, at farven havde meget lidt med Jardins oprindelig facade at gøre. Palæet har derfor i dag fået en sart grå farve i to nuancer, som er mere i overensstemmelse med Jardins oprindelige farvebrug.
Foto: Frédéric Didier, Kilde: Realdania.dk
Om Frédéric Didier
Franske Frédéric Didier er statsudpeget arkitekt med speciale i historiske monumenter og er en af de fire grundlæggere af 2BDM. Siden 1990 har han arbejdet med et af Frankrigs mest vidunderlige eksempler på bygningskulturarv, nemlig Versailles-slottet. Han har også haft ansvaret for byen Versailles siden 2000. Han har stået for flere store restaurationsprojekter på slottet, og medvirket til at fornye det prestigefulde bygningsværk.
Didier er gået til opgaven med Thotts Palæ med respekt for det forhold at palæet både er dansk og fransk bygningskultur og således et stykke fælleseuropæisk kulturarv. Ifølge ham er netop palæet på Kongens Nytorv blandt de fornemste af de franske ambassadebygninger sammen med Pallazzo Farnese i Rom og Buquoy Paladset i Prag. Thotts Palæ er ikke fredet efter dansk lov, fordi der er tale om fransk territorie, men kulturstyrelsen har alligevel været en aktiv rådgiver på restaureringen.
Kilde: Politiken.dk og bygningskultur.dk