print logo

Hvordan holder vi byernes vækst inden for de planetære grænser?

 

På årets Mipim satte debatten Global Solutions fokus på byernes vækst i en klimaudfordret virkelighed. Aktører og beslutningstagere fra alle dele af byggebranchen var mødt op for at diskutere, hvordan vi i fællesskab - og på tværs af lande og brancher - kan finde holdbare løsninger for byernes udvikling og vækst.

For mens urbaniseringen fortsat øges, er vi nødt til at søge tilgange, der kan hjælpe den grønne omstilling på vej: Energirenovering, transformation, materialegenanvendelse, biodiversitet og grøn mobilitet. Spørgsmålet er derfor ikke om, men hvordan vi kan understøtte en mere sammenhængende byudvikling, der tager hensyn til det, som bevæger sig på tværs af matrikler og landegrænser? 

Torben Klitgaard, CEO i BLOXHUB, åbnede scenen med et tankevækkende oplæg om byudviklingens tilstand: "Byernes vækst udgør en stor udfordring for vores planet. Vi har brug for langt mere bæredygtige løsninger, hvis vi skal sikre planetens fremtid."

Sessionen i Cannes var ikke bare en debat. Den var et aktivt arbejdsrum, hvor der blev sat fokus på noget af det, der ikke ændrer sig de næste 10 år: Menneskets grundlæggende behov for ly - og for bæredygtige løsninger, for blot at nævne to.

Tre tilgange til bedre byer 

Vores panel med Anne Mette Boye, stadsarkitekt i Aarhus Kommune, Dariush Rezai, CEO i Sweco og Hala El Akl, VP i Oxford Properties tog fat på tre konkrete løsninger:

Fra Aarhus Kommune peger Anne Mette Boye på at integrere byudvikling med natur: ”Vand skal ikke ses som en trussel, men i stedet som en innovationsdriver”. Gennem kommunens Politik for Bykvalitet og Arkitektur skal sikres attraktive, bæredygtige boligmiljøer, der skaber mangfoldighed mellem mennesker og plads til kommende generationer.

I Oxford Properties har man udviklet et Green Financing Framework, der understøtter overgangen til en lavemissions-økonomi, der sikrer, at bæredygtige investeringer og drift spiller sammen. Som pensionskasse tænker de langsigtet. Og ifølge Hala El Akl er der er en klar forståelse af, at vi nu bevæger os fra en æra med "grønne præmier" til én med "brune rabatter".

Sweco Danmark har fra deres side lanceret The Planetary Project; et tværfagligt laboratorium for viden og visioner. Her undersøger de fremtidens arealanvendelse, pixel for pixel, inden for planetens grænser. Et centralt spørgsmål er:
 "Hvis planeten var vores klient, hvordan ville vi så planlægge samfundet og forvalte jordens ressourcer?" Det er dette spørgsmål, der driver deres arbejde med bæredygtig udvikling og langsigtet planlægning.

Det virkelige spørgsmål: Hvem handler?

Fælles for alle initiativer er spørgsmålet: Hvordan hjælper vi ledere i det byggede miljø med at håndtere risici på nye måder og udenfor de traditionelle målepunkter? Hvordan kan vi gentænke succeskriterier, så de også rummer miljømæssige og sociale hensyn, foruden finansielle afkast? Og hvis virksomheden kun har bare 20 bestyrelsesmøder tilbage inden 2030 er det kritiske spørgsmål, hvordan vi sikrer reel ansvarlighed inden for en relativt kort årrække?

Spørgsmålene til videre refleksion er mange og målrettet både udviklere og investorer, beslutningstagere og politikere, brancheeksperter og rådgivere, tech- og innovationsledere, der hver især - og sammen - skal finde svarene i nye løsninger, nye modeller, nye tankemønstre.  

Eller udfordret af Buckminster Fullers påstand: 
“Du ændrer aldrig noget ved at bekæmpe den eksisterende virkelighed. For at ændre noget må du bygge en ny model, som gør den eksisterende model overflødig.”

Men er det overhovedet muligt? Svaret blæser nok stadig i vinden, men samtalen er i gang. Og DU er inviteret til at tage del i den.
 

TAK til de mange aktører fra byggeriets værdikæde, der bidrog til denne vigtige debat, arrangeret i fællesskab af Byens Netværk, ByggesocietetetBLOXHUB og PropTech Denmark. Læs flere pointer og takeaways fra debatten på Proptech Denmarks website

Klummen er skrevet af: Michael Ambjørn, CEO, PropTech Denmark

Foto: Thorbjørn Hansen / Kontraframe
 

Byens Klumme er udtryk for forfatternes egne holdninger.

 

footer image byens netværk