Byen vågner på Arkitekturens Dag med en samtale om stedsans og sans for at skabe steder med plads til alle.
Hvorfor er det vigtigt at lære stedets sans at kende? Hvad vil det overhovedet sige at sanse?
Hvordan kommer universelt design og FN´s Verdensmål ind i billedet? Og hvad betyder det alt sammen for en socialt bæredygtig udvikling af vores byer og samfund?
Glæd jer til at møde Camilla Ryhl, forskningsdirektør, Bevica Fonden og Sidse Grangaard, seniorforsker og forskningsgruppeleder, BUILD, Aalborg Universitet.
Deltagerliste (opdateret 30.09.22)
Universelt design handler om at designe til menneskelig diversitet i erkendelse af, at alle mennesker oplever at have forskellige behov på forskellige tidspunkter i deres liv. Og universelt design handler derfor om at skabe rum til alle. Ikke blot om adgangen til rum, men om muligheden for at deltage og få oplevelser uanset alder, funktionsevne eller individuelle behov. Det betyder, at universelt design rummer muligheden for såvel sanselige, stimulerende og oplevelsesmæssige tiltag såvel som funktionelle og praktiske tiltag.
Rumsans er et digitalt univers om universelt design, der fremhæver gode eksempler på og viden, der kan bidrage til at skabe en inkluderende og socialt bæredygtig arkitektur. Og Bevica Fondens Universal Design Hub formidler forskningsbaseret viden om universelt design som et tværfagligt princip der styrker ligeværdighed og inklusion i alle rammerne for det levede liv, og sikrer Leave No One Behind forpligtelsen i arbejdet med Verdensmålenes 2030 agenda.
Vi har invitereret to eksperter til at gøre os klogere på, hvordan vi kan forstå rum- og stedsans i relation til universelt design. Og hvorfor det ikke kun er vigtigt at tale om stedets sans, men også om vores forskellige evner til at sanse stedet. Og hvad det betyder for udviklingen af vores by og byggeri – med plads til alle.
Gennem viden, cases og reflektioner med fokus på vores forskellige evner til at sanse byen og omgivelserne, udfolder Camilla Ryhl, forskningsdirektør, Bevica Fonden og Sidse Grangaard, seniorforsker og forskningsgruppeleder, BUILD, Aalborg Universitet, begrebet stedsans og universelt design i relation til FN´s Verdensmål og det bagvedliggende løfte om ikke at lade nogle i stikken: Leave No One Behind.
Essay: Stedsans for alles sanser
”Når vi taler om stedsans, må vi ikke glemme, at mennesker sanser rum forskelligt – for vores kroppe og evne til at sanse er ikke ens. Har vi det for øje, kan vi skabe multisanselige og oplevelsesrige steder, som er til for flest mulige mennesker.” Det skriver Sidse Grangaard, arkitekt MAA, seniorforsker på BUILD og redaktør af Rumsans, i dette essay bragt af Arkitektforeningen.
Fotokreditering: foto 1: Victoria Lygum, fotos 2 - 3 - 4: Sidse Grangaard, cirkelmodel: Bevica Fonden
Stedsans Hvordan sanser, oplever og forstår vi steder? Hvornår bliver et sted meningsfuldt? Hvad gør det sjælfuldt og behageligt? Hvad giver et sted dets karakter, og hvordan kan vi arbejde med disse spørgsmål, når vi bygger og planlægger? Det er også nogle af de spørgsmål som Copenhagen Architecture Festival med titlen 'stedsans' ønsker at undersøge og diskutere ved årets festival d. 6 – 16.oktober. I fællesskab med festivalen taler Byens Netværk med om og undersøger temaet ”stedsans” nærmere. Glæd dig til at besøge nogle mennesker og steder, der vil gøre os klogere på hvilken betydning ”stedsans” kan have for udviklingen af vores by og byggeri. På Arkitekturens Dag d. 3. oktober indledes samtalen om temaet, som Arkitektforeningen formulerer: Stedsans er en tilgang, der betyder, at man udvikler og bygger med sans for stedets særlige identitet, kvaliteter og udfordringer. Dét særlige, der gør stedet til lige præcis sit sted og ikke til andre steder. Læs mere om Arkitekturens Dag her Læs mere om festivalen og temaet her
Dato og tid
03/10 2022 08:30 - 09:45
Adresse
Online via Teams
Deltagerantal
100
Kontakt
kbe@byensnetvaerk.dk
20841973